Svijet

Legalizacija: Tajland legalizirao marihuanu za medicinsku upotrebu

Piše: PolitikaPlus/Hina

Tajland je u utorak odobrio upotrebu marihuane u medicinske svrhe i istraživanja, a to je prva legalizacija te biljke u regiji s nekim od najstrožih zakona o drogama na svijetu.

Parlament imenovan od hunte u državi koja je do 30ih godina prošlog stoljeća imala tradiciju korištenja marihuane u borbi protiv bolova i umora glasovao je za promjenu zakona o narkoticima iz 1979. godine, u dodatnoj sjednici parlamenta na kojoj je izglasan niz zakona prije novogodišnjih praznika. 

"Ovo je dar od parlamenta vladi i tajlandskom narodu za Novu godinu", poručio je Somchai Sawangkarn, predsjedatelj odbora koji je pisao novi zakon. 

Iako su države poput Kolumbije i Kanade legalizirale marihuanu za medicinsku ili čak i rekreacijsku upotrebu, biljka je i dalje ilegalna i tabu diljem jugoistoka Azije. To područje ima neke od najstrožih zakona o drogama. 

Preprodavačima marihuane u Singapuru, Indoneziji i Maleziji prijeti smrtna kazna. No u Tajlandu je glavna kontroverza oko usvajanja zakona bila oko zahtjeva stranih tvrtki za patentiranjem, što bi im omogućilo da dominiraju tržištem, tajlandskim pacijentima otežalo pristup lijekovima, a istraživačima pristup ekstraktima marihuane. 

"Tražit ćemo od vlade da odbaci sve te zahtjeve prije no što zakon stupi na snagu", kazao je Panthep Puapongpan, dekan instituta Rangsit za integrativnu medicinu i borbu protiv starenja. 

Neki tajlandski odvjetnici nadaju se da će odluka u utorak otvoriti put legalizaciji marihuane i za rekreacijsku upotrebu. 

"Ovo je mali korak naprijed", rekao je Chokwan Chopaka, aktivist Highland Networka, skupine koja zagovara legalizaciju marihuane u Tajlandu. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tajland, marihuana