Mojbiz

ĆORIČ: Nema razmimoilaženja oko rafinerije s ministrom G. Marićem

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izjavio je u četvrtak da se u kontekstu transformacije poslovanja Ine inzistira na tome da što veći broj radnika ostane u postrojenjima koja će i dalje funkcionirati, te je odbacio tvrdnje da se u pitanju sisačke rafinerije razmimoilazi u mišljenju s ministrom državne imovine Goranom Marićem.

"Ono što je rekao ministar Marić 2016. u tim okolnostima i ono što govorimo, odnosno inzistiramo cijelo vrijeme, je Ina kao vertikalna integrirana kompanija. Držimo da modernizacija rafinerijskog biznisa u Ini nema alternativu i u tom kontekstu ulaganje koje će ići između 3,5 i 4 milijarde kuna je nužno", odgovorio je Ćorić novinarima pred Banskim dvorima na opasku da dva ministra u Vladi razmišljaju različito o sudbini rafinerije u Sisku.

"Nemamo razmimoilaženja u mišljenjima. Trebalo je inzistirati na tome da se održi zaposlenost na području Sisačko-moslavačke županije. Marićevu izjavu treba promatrati u širem kontekstu, pitanje rafinerijskog biznisa 2016. i 2018., nakon proteka dvije godine, nije isto. Ispitajte kakve su okolnosti bile 2016. a koje 2018. Jedna arbitraža je prošla koju Hrvatska nije dobila. Očekujemo pravorijek druge arbitraže ove godine. Okolnosti nisu iste", ustvrdio je Ćorić.

Marić je 2016. izjavio da neće dopustiti zatvaranje rafinerije u Sisku zbog značaja za gospodarstvo i jačanja tog kraja. "Prije ćemo se prestati baviti politikom nego dopustiti zatvaranja", poručio je tada Marić.

Ina u sklopu poslovnog plana za 2019. godinu planira početak provedbe programa kojim bi prerada sirove nafte bila koncentrirana u rafineriji u Rijeci, dok bi u Sisku bio industrijski centar s drugim djelatnostima.

Ćorić je novinarima kazao da u ovom trenutku rafinerija u Sisku posluje s oko 30 posto kapaciteta na godišnjoj razini, a rafinerija u Rijeci sa 70 posto kapaciteta.

"Moj način promišljanja je da Hrvatska treba Inu kao snažnu energetsku kompaniju. Treba efikasnu i uspješnu Inu koja s jedne strane radi dobar posao, konkurentna je, s druge strane svojim vlasnicima, u ovom slučaju Hrvatskoj, nosi dobit", kazao je.

Upitan što će se u sklopu transformacije poslovanja Ine dogoditi s radnicima u Sisku, Ćorić je podsjetio na zaključke poslovnog plana usvojenog krajem prošle godine, po kojem će između 40 i 50 posto radnika iz Siska ostati u postrojenjima, odnosno oblicima proizvodnje koji su definirani za iduće razdoblje. 

"Što se tiče ostalih radnika, od menadžmenta Ine je komuniciran sveobuhvatan program zbrinjavanja dijela radnika, isto tako i mogućnost da ti radnici ostanu raditi u Ini u drugim segmentima poslovanja. Detalje socijalnog programa ne znam, možete kontaktirati sindikate, oni će o tome znati puno više", kazao je Ćorić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ina, tomislav ćorić, goran marić