Svijet

Vrhunac epidemije tek se očekuje: Zbog gripe u Dubrovniku i Splitu zabranjeni posjeti bolnicama

Piše: PolitikaPlus/HRT

Virus gripe ubrzano se širi zemljom. Dosad je registrirano 1125 oboljelih. Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo potvrdili su da su od posljedica bolesti preminule dvije osobe. Vrhunac epidemije tek se očekuje.

Dr. Marko Kuteša s Klinike za infektivne bolesti u Zagrebu je rekao kako ove godine dominira soj A, H1N1, što znači da se očekuje više plućnih komplikacija.

Do sada je registrirano 1125 oboljelih, od kojih je trećina u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

- Ove godine val gripe stigao je ranije nego inače i sam početak se čini nešto intenzivnijim, posebno u Dolini Neretve. Možemo reći kako trenutačno u Hrvatskoj nemamo epidemiju, nego umjeren broj oboljelih", rekao je Miljenko Ljubić, voditelj epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

- Zasad  nismo dosegli vrhunac epidemije, a kada dođe do toga, onda će se mjesec dana u kontinuitetu i intezivno javljati novi slučajevi gripe. To će biti u siječnju i veljači", rekla je Diana Nonković, Zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

U općim bolnicama u Dubrovniku i Splitu, zabranjeni su posjeti do daljnjega.

Gripa počinje naglo, visokom temperaturom, kašljem, općom slabošću, nedostatkom zraka. Za cijepljenje i dalje nije kasno.

Vrhunac epidemije očekuje se za dva tjedna, a virus će početi slabjeti tek za otprilike dva mjeseca.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

POSJETE, BOLNICA, GRIPA