Regija

SRBIJA: Vulin oštro komentirao Plenkovićevu izjavu o velikosrpskoj agresiji

Piše: PolitikaPlus/Hina

Srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin ocijenio je u četvrtak, komentirajući izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da je Hrvatska bila žrtvom agresije Miloševićevog velikosrpskog režima, kako se iz toga vidi šta hrvatski premijer misli o Srbima te da se u Hrvatskoj negiranjem zločina u Jasenovcu opravdava Oluja.

Za sudjelovanje Plenkovića na božićnom domjenku SNV-a Vulin je rekao kako je to trebala biti „lijepa gesta".

„A on ih je pljunuo u lice i rekao da su Srbi agresori i da su napravili najveće zlo Hrvatskoj. Srbi su se rađali u Hrvatskoj i rađaju se stoljećima i vrlo je interesantno da budete agresor na zemlji u kojoj ste se rodili“, rekao je Vulin za provladinu komercijalnu TV Pink, koja je izvatke iz razgovora objavila na svom internet portalu.

Vulin je ocijenio kako je teško razumjeti tendencije u Hrvatskoj da se opravdava ustaštvo, a Jasenovac naziva radnim logorom, dok povijesne činjenice govore o tisućama žrtava među kojima je, kako je naveo, bilo i  „20.000 djece“.

„Oni se na prvom mestu moraju ispričati sami sebi, jer mi Srbi od njih ne očekujemo više ništa. Od ljudi koji stoje ispred ustaških spomenika i pjevaju ’Za dom spremni’, govore da je Thompson njihov omiljeni šlager pjevač, ne očekujem ništa“, rekao je Vulin.

On je ocijenio kako „Hrvati žele protjerati i ono malo Srba što je ostalo“ i „da Srbi budu odgovorni za zločine koji su činjeni nad njima“.

„Dakle, treba poništiti ustaštvo, zločine koje su ustaše radile, a onda su Srbi agresori“, rekao je Vulin.

Srbijanski ministar obrane proglašen je u travnju prošle godine personom non grata u Hrvatskoj, nakon izjave po kojoj za svoj dolazak u Hrvatsku treba samo odobrenje vrhovnog zapovjednika Vojske Srbije Aleksandra Vučića. Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova tada je objavilo da je Vulin nepoželjna osoba u Hrvatskoj te podsjetilo da je Hrvatska suverena država u kojoj o dolasku stranaca odlučuju nadležne hrvatske institucije. Ministarstvo je njegovu izjavu ocijenilo dodatnom provokacijom nakon incidenta koji se nešto ranije dogodio prilikom posjeta izaslanstva Hrvatskog sabora Beogradu.

Hrvatski premijer poručio je u nedjelju, sudjelujući na božićnom domjenku Srpskog narodnog vijeća, da je istina ključna za pomirbu u Hrvatskoj te kako se ona odnosi na to da je Hrvatska bila žrtva agresije Miloševićeva velikosrpskog režima te je ocijenio da je proces mirne reintegracije jedna od najvećih ostavština prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Na tu je izjavu reagirao srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić nazvavši je "bestidnom", podsjećajući na Srbe koji su otišli iz Hrvatske nakon Oluje te ponovno ističući više puta ponavljane ocjene o rehabilitaciji ustaštva u Hrvatskoj. Na to je pak u utorak reagiralo hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i najoštrije osudilo Dačićevu izjavu ocijenivši da takve izjave predstavljaju izvrtanje povijesti i negiranje činjenica čime se otežava istinska pomirba.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

aleksandar vulin