Hrvatska

Izraelci potvrdili MORH-u: Ne možemo isporučiti zrakoplove, RH nije odgovorna za propast posla

Piše: PolitikaPlus

Izraelsko Ministarstvo obrane potvrdilo je MORH- u da ne može isporučiti zrakoplove F 16 Barak. Također, jasno su rekli da krivnja za propast posla nije na Hrvatskoj.

Država Izrael izvijestila je MORH da nažalost ne može ishoditi odobrenje od SAD-a za isporuku borbenih aviona. MORH će predložiti Vladi donošenje odgovarajućih odluka. Ugovor nije potpisan i nema nikakve financijske štete za RH. Nema nikakve odgovornosti s hrvatske strane", kazao je nakon višesatnog sastanka ministar obrane Damir Krstičević.

"Ministarstvo obrane pridaje najveću važnost unapređenju naših bilateralnih odnosa. U ovom kontekstu, inicirali smo projekt lovaca F 16 nadograđenih izraelskim znanjem i tehnologijom. Ovaj projekt proveli smo u skladu s profesionalnim standardima u okviru ugovora vlade s vladom između naše dvije države, javlja N1.

Nažalost, uvjeti nisu bili spremni i nismo bli u mogućnosti osigurati odgovarajući TPT i provesti projekt zbog nepredviđenih okolnosti izvan naše kontrole.

Kroz čitav projekt, Hrvatska i Izrael bili su u otvorenom i profesionalnom dijalogu. Hrvatska je pokazala profesionalizam i ispravnu prosudbu na svakom koraku procesa. Hrvatska nije mogla utjecati na ovaj ishod i ne može biti odgovorna.

- Izraelsko Ministarstvo obrane veseli se daljnjem razvoju plodnih odnosa s Hrvatskom i učinit će svaki napor da produbi naše odnose na širokom području suradnje, rekao je Adam.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

f 16, borbeni zrakoplovi, izrael, hrvatska