Tvrtke

SISAK: Stožer za obranu rafinerije počeo prosvjedne akcije

Piše: PolitikaPlus/Hina

Jednosatnom blokadom prilaza Termoelektrani Sisak i nekim rafinerijskim pogonima, Stožer za obranu Rafinerije nafte Sisak započeo je u srijedu niz prosvjednih akcija protiv zatvaranja sisačke rafinerije.

Oko dvije stotine radnika, s državnim i zastavama braniteljskih udruga, te transparentima, okupili su se na rafinerijskom parkiralištu i krenuli do obližnjeg raskrižja, gdje su blokirali promet.

Priključili su im se predstavnici braniteljskih udruga iz Rijeke, Zagreba, Solina, Ivanić grada i drugih mjesta, među kojima i vukovarski heroj Petar Janjić - Tromblon, a potporu su im svojim dolaskom dali i predstavnici gradske vlasti s gradonačelnicom Kristinom Ikić Baniček i predsjednicom Gradskog vijeća Ivanom Krčelić, te neke političke stranke.

"Ovim prosvjedom želimo izazvati pozornost javnosti, ali i uputiti poruku Vladi kako želimo da nas primi i sasluša. Želimo im samo predočiti dokumente koji dokazuju da se manipulira brojkama, te da rafinerija može raditi i posluje pozitivno", rekao je glasnogovornik Stožera Predrag Sekulić.

Optužio je Službu ljudskih resursa da svakodnevno radi pritisak na radnike da prihvate otkaz ili odu u mirovinu, jer je poslodavcu cilj otupiti oštricu prosvjeda.

Vlada tvrdila da će otkupiti Inu, a nije učinila ništa

"Vlada sada luta i tvrdi da će se ovdje nešto napraviti, ali tako su i prije dvije godine tvrdili da će otkupiti Inu, pa ništa nije učinjeno. Radnici više ne mogu vjerovati obećanjima. Postavljamo pitanje - zašto moramo oslobađati nešto što smo već oslobodili 1995. godine", kazao je Sekulić.

Najavio je nastavak prosvjednih akcija na frekventnijim mjestima, bliže središtu Siska i Zagrebu, te izrazio očekivanje da će im se priključiti i političari iz drugih sredina i države.

Sekulić je također izrazio žaljenje što na prvi prosvjed nije došao i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, koji je izbore dobio upravo na najavama da neće dozvoliti zatvaranje rafinerije. 

Prosvjed se održao pod nadzorom policije, kojoj je Sekulić zahvalio na razumijevanju, jer osim upozorenja nije bilo djelovanja.

"Dokle god će Vlada, HDZ i HDZ-ovi župani donositi odluke, a mi nećemo činiti ništa, sve je uzalud. Ali onog trenutka kada mi počnemo nešto činiti, više neće biti uzaludno. To je naša poruka građanima Hrvatske", rekla je sisačka gradonačelnica Ikić Baniček.

Predsjednica Gradskog vijeća Krčelić uputila je Vladi pismo sa zahtjevom za privremenom obustavom postupka gašenja rafinerije.

Unatoč porukama vladajućih kako za to nema alternative Krčelić je ustvrdila kako "alternative uvijek ima, ako za to postoji volja" i zatražila da Vlada postupi u interesu svojih građana.

(Hina) xzsis ymd

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

RAFINERIJA SISAK, INA