Mojbiz

NJEMAČKA: Nezadovoljstvo emisijama vozila potiče nove napetosti u njemačkoj koaliciji

Piše: PolitikaPlus/Hina

Napetosti u njemačkoj vladajućoj koaliciji rasplamsale su se u nedjelju nakon što je ministar prometa Andreas Scheuer, konzervativac iz Bavarske, pozvao na reviziju ograničenja emisija vozila.

Scheuer je za novine Bild am Sonntag rekao da bi mogao tražiti promjene na sljedećem sastanku ministara prometa Europske unije, nakon objavljivanja pisma prošlog tjedna u kojem je više od 100 liječnika dovelo u pitanje opravdanost ograničenja emisije čestica iz vozila.

Kazao je kako bi Njemačka trebala "okončati mazohističke rasprave" u kojima sama sebi škodi strogim ograničenjima, te je odbacio nametanje ograničenja brzine na njemačkim autocestama kako bi se ograničile emisije i pomoglo postizanje ciljeva zaštite klime.

Ministrica okoliša Svenja Schulze, članica socijaldemokrata (SPD), mlađeg partnera u koaliciji, uzvratila je u intervjuu za novine Sueddeutsche Zeitung da su trenutna ograničenja utemeljena na činjenicama i da nema razloga da ih se revidira.

"Trebali bismo podržati zajednice programima za čisti zrak, umjesto da dopustimo da podlegnemo taktici diverzije", rekla je. "To uključuje, primjerice, poticanje na modernizaciju dizelskih automobila što je prije moguće."

Scheurerove primjedbe također su izazvale kritike oporbene Zelene stranke. U istom intervjuu za Bild am Sonntag, on je optužio njemačke skupine za zaštitu okoliša da pokušavaju uništiti automobilsku industriju u zemlji.

Bivši predsjednik Njemačkog respiratornog društva Dieter Koehler, koautor pisma liječnika, izjavio je u nedjelju u emisiji radijske mreže ARD da su ograničenja emisije EU-a "potpuno apsurdne", i da nemaju utemeljenja u prirodnim znanostima.

Heinz-Erich Wichmann, epidemiolog koji je pomogao u izradi smjernica Svjetske zdravstvene organizacije koje podupiru standarde EU, uzvratio je da je Koehler "potpuni autsajder" i da je Njemačko respiratorno društvo odbilo njegovo pismo.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

njemačka, zrak, vozila, stranke