Svijet

SVE JAČI: Talibani prošle godine proširili svoj teritorij u Afganistanu

Piše: PolitikaPlus/Hina

Talibani su tijekom 2018. proširili svoj teritorij i utjecaj u Afganistanu, objavila je u srijedu američka promatračka agencija u svom posljednjem izvještaju.

Afganistanska vlada je između srpnja i listopada prošle godine izgubila najmanje sedam od sveukupno 407 okruga.

Vlada danas kontrolira oko 53,8 posto okruga, što je pad sa 64 posto koliko je kontrolirala u prošlom razdoblju, objavio je američko tijelo koje nadzire obnovu Afganistana (SIGAR).

Riječ je o instituciji koju je Kongres osnovao 2008. kako bi zastupnicima omogućio neovisnu procjenu američkih ulaganja u Afganistan, državu u kojoj Sjedinjene Države vode najduži rat u svojoj povijesti.

SIGAR na svojim stranicama navodi kako je od 2002. za rekonstrukciju i pomoć Afganistanu dosad potrošeno oko 126 milijardi dolara.

Talibani trenutno kontroliraju najmanje 12 posto okruga u državi, a u listopadu 2018. vodila se borba za prevlast u njih 34 posto, stoji u izvješću.

Američki promatrači kažu kako je broj afganistanskih boraca pao na najmanju brojku od siječnja 2015. U listopadu 2018. bilo ih je nešto manje od 308 tisuća.

Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani prošli je tjedan objavio kako je od 2014. ubijeno najmanje 45 tisuća afganistanskih vojnika.

Izvještaj SIGAR-a objavljen je nekoliko dana nakon što su američki i talibanski predstavnici završili posljednji krug pregovora o pomirbi u katarskoj Dohi.

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je na Twitteru objavio kako pregovori "napreduju dobro".

"Borbe se nastavljaju no narod Afganistana želi mir u ovom beskrajnom ratu. Uskoro ćemo vidjeti hoće li razgovori biti uspješni".

Posebni američki predstavnik za pomirbu u Afganistanu Zalmay Khalilzad je za New York Times otkrio kako su obje strane prihvatile nacrt "okvira" za mirovni sporazum.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

afganistan, talibani, sad