Hrvatska

Udruge pacijenata: HZZO želi ograničiti dostupnost lijekova i liječenja u Hrvatskoj

Piše: PolitikaPlus/Hina

Udruge pacijenata ustvrdile su u ponedjeljak, na Svjetski dan bolesnika, da Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) novim pravilnikom potencijalno želi ukinuti osnovnu (besplatnu) listu lijekova i uvesti participaciju za sve lijekove, bez definiranog najvišeg iznosa sudjelovanja.

HZZO-ov novi pravilnik potencijalno će destimulirati stavljanje inovativnih lijekova na listu HZZO-a, zaustaviti širenja indikacija za primjenu pojedinih lijekova, te omogućiti da se pojedini lijek netransparentno premješta s besplatne A liste na B listu, na kojoj su lijekovi na recept koje treba nadoplatiti, upozorili su predstavnici udruga pacijenata na konferenciji za novinare.

Udruge: HZZO-ovi kriteriji nisu objektivni i provjerljivi

Zabrinutost zbog ograničenja koja se pokušavaju nametnuti novim pravilnikom iskazalo je 15 udruga, tri dana nakon što je završilo e-savjetovanje o prijedlogu Pravilnika o mjerilima za stavljanje lijekova na listu lijekova HZZO-a, kao i načinu utvrđivanja cijena lijekova koje će plaćati Zavod, te načinu izvještavanja o njima. 

Predloženi pravilnik trebao bi uskladiti s EU direktivama procedure o transparentnim mjerilima za utvrđivanje cijene lijekova i njihovo uvrštenje u nacionalne sustave zdravstvenog osiguranja, no udruge smatraju da je njegova krajnja namjera ograničiti stavljanje lijekova na besplatnu listu HZZO-a, osobito inovativnih lijekova. 

Njihovi čelnici upozoravaju da kriteriji u HZZO-ovu prijedlogu Pravilnika nisu ni izbliza objektivni i provjerljivi, kao što to propisuje EU direktiva - vrlo su nejasno opisani i nedefinirani procesi donošenja odluka, kao i odgovorne ustanove i tijela za donošenje tih odluka.

Dokument HZZO-u ostavlja prostor za proizvoljne odluke kojima u bilo kojem trenutku može mijenjati razinu dostupnosti lijekova i liječenja. To može značajno ugroziti dostupnost lijekova i liječenja hrvatskim građanima, poručili su na konferenciji za novinare.

Horvat: Predlaže se ograničavanje prava pacijenata

Predsjednik udruge Remisija Nenad Horvat kaže da prijedlog Pravilnika predlaže ograničavanje prava pacijenata protivno čl. 2 Zakona o zaštiti prava pacijenata.

"Opasna je potencijalna mogućnost da oboljeli ostane bez lijeka u određenom momentu ili da mu se zbog odluke HZZO-a promijeni propisani lijek, jer lijek koji je do tada primao više neće biti dostupan. Pravilnik predmnijeva i ukidanje autonomije liječnika pri propisivanju terapije, jer ih ograničava na lijek koji i nije najbolja opcija za pacijenta", upozorio je Horvat.

Također može doći do diskriminacija temeljem socioekonomskih razlika jer će se pacijenti potencijalnim uvođenjem doplate lijekova podijeliti na one koji mogu i one koji ne mogu platiti svoje liječenje. "Kao pravnik, u cijelom sam prijedlogu uočio previše prava na diskrecijske ocjene, nedefinirane termine i mogućnosti ekstenzivnih tumačenja, bez definirane obveze konkretnih tijela i ustanova za donošenje i primjenu odluka", rekao je.

Sve uštede koje bi HZZO na takav način ostvario bile bi vidljive samo kratkoročno, a potencijalno mogu dovesti do nemjerljivo većih troškova za zdravstveni sustav  i društvo u cjelini, tvrdi Horvat.

Kalogjera: Licemjerno ponašanje zdravstvene administracije

U ime udruge Nismo same njezina čelnica Ivana Kalogjera optužila je zdravstvenu administraciju za licemjerno ponašanje. Dok ministar zdravstva najavljuje da će borba protiv raka biti prioritet Vlade u ovoj godini, HZZO predlaže Pravilnik koji će znatno ograničiti uvođenje inovativnih lijekova na listu HZZO-a, kao i proširivanje indikacija za postojeće lijekove.

"S jedne strane imamo vlast koja se kune u brigu za onkološke pacijente kao svoj prioritet, a s druge strane ta ista vlast predlaže propise koji će oboljelima onemogućiti moderne vrste liječenja, koje svuda u svijetu jamče duže preživljenje i bolju kvalitetu života. Nije li to u najmanju ruku licemjerno“, zapitala se Kalogjera.

Predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu Ivica Belina ističe da je predloženi Pravilnik usmjeren isključivo na smanjenje troškova HZZO-a, a u mnogim je segmentima nedorečen i ostavlja široki spektar diskrecijskih odluka Povjerenstvu za lijekove HZZO-a.

Posljedično to će, kaže Belina, dovesti do još češćih prosvjeda skupina pacijenata kojima liječenje neće biti dostupno, po već viđenom receptu. "To otvara i prostor za različite manipulacije udrugama pacijenata i grupacijama pacijenata i općom javnošću", ocijenio je.

Udruge pacijenata ne žele takvu situaciju već jasne, transparente procedure i sigurnost u dostupnost lijekova i liječenja, te zdravstvene zaštite svim hrvatskim građanima. To nam jamči Ustav, pa se za pravo na liječenje ne želimo boriti na ulicama, naglašava Belina.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

lijekovi, hzzo