Hrvatska

PREDSJEDNICA: Grabar-Kitarović: Nema uzvratnog posjeta Srbiji dok se ne riješi pitanje nestalih

Piše: PolitikaPlus/Hina

Sve dok se ne dogodi pomak po pitanju nestalih u ratu neće biti uzvratnog posjeta Srbiji, rekla je u subotu predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, istaknuvši kako ne smatra da je posjet srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj bila greška.

"Mislim da nije greška razgovarati ni sa kime, pa makar to u tom trenutku nije urodilo plodom", rekla je Grabar Kitarović o posjetu Vučića u veljači prošle godine.  Dodala je kako je nakon tog posjeta ipak učinjeno mnogo stvari koje su unaprijedile život hrvatske zajednice u Srbiji.

"Međutim, ono pitanje za koje sam rekla da mi je iznimno bitno - humanitarno, ljudski, kao predsjednici, ženi, majci i čovjeku - je pitanje nestalih osoba", istaknula je.

Otkrila je kako je uoči Vučićevog posjeta vjerovala da će se po tom pitanju učiniti više, no da rezultata nije bilo.

"Sve dok se ne dogodi pomak u rješavanju sudbine nestalih hrvatskih branitelja i civila, neće biti uzvratnog posjeta Srbiji", poručila je Grabar-Kitarović.

Komentirala je i riječi Vučića u petak da će Hrvate "prve provozati" u novim borbenim helikopterima Mi-35 koje će Rusija isporučiti Srbiji.

"Ne znam odakle to dolazi s obzirom na to da nitko od nas iz Hrvatske nikad nije izrazio nikakvu sumnju u potrebu i pravo Srbije da izgrađuje svoje obrambene sposobnosti", zaključila je predsjednica na konferenciji za medije povodom četvrte godišnjice njezinog mandata i dodala kako će se Hrvatska i Srbija s mnogim suvremenim prijetnjama sigurnosti morati nositi zajedno.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SRBIJA, NESTALI, ALEKSANDAR VUČIĆ