Hrvatska

Predsjednica: Nisam pogriješila kada sam pregled obavila u privatnoj poliklinici

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović potvrdila je u petak da je potpisala pomilovanje za Huanita Luksetića, oboljelog od multiple skleroze te osuđenog za ilegalnu proizvodnju marihuane radi prodaje, a smatra i da ni u čemu nije pogriješila kada je nedavno svoj preventivni zdravstveni pregled obavila u privatnoj poliklinici što sada propituje Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zbog ostvarenog popusta na ukupnu cijenu usluge.

"Jesam apsolutno, jutros sam potpisala pomilovanje Hnita Luksetića i poslali smo svu dokumentaciju u Ministarstvu pravosuđa koje treba izvijestiti gospodina Luksetića odnosno njegovog pravnog zastupnika o tom pomilovanju. Moram vam reći da se, iskreno, kao čovjek, osjećam jako dobro da ovu, neću reći privilegiju, ali svakako ovlast predsjednice Republike mogu iskoristiti u trenucima kada je u pitanju život i kad je u pitanju zdravstveno stanje koje je od primarne važnosti u cijelom slučaju" rekla je Grabar-KItarović u intervjuu Hrvatskom radiju u emisiji  „S predsjednicom izvan protokola".

Luksetić, koji boluje od multiple skleroze, osuđen je za ilegalnu proizvodnju marihuane radi prodaje, iako je u svojoj obrani tvrdio da je marihuanu uzgajao zbog proizvodnje kanabisova ulja, koje ublažava simptome te teške bolesti.

 Predsjednica je dodala kako ne komentira i ne želi komentirati sudske presude, ali da je u ovom slučaju nakon što je donesena drugostupanjska presuda iskoristila svoju ovlast kojom je, rekla, je omogućila Luksetiću, njegovo pravo da se bori za svoj život.

 A to što ulje kanabisa u medicinske svrhe još nije dostupno u Hrvatskoj, smatra da treba regulirati.

 "Neću biti ta koja će predlagati načine, ali znam da kanabis nije lijek, ni za multiplu sklerozu i druge bolesti, ali iznimno olakšava bolove i usudila bih se reći da je u takvim slučajevima čak i bolje koristiti pripravke kanabisa nego neke druge lijekove. I mislim da to treba omogućiti svim hrvatskim državljanima kojima je to potrebno, po pristupačnim cijenama", dodala je.

 Liječnici bi, rekla je, trebali propisati takve recepte, a država omogući da ti pripravci ne koštaju toliko puno da ih si pacijenti ne mogu priuštiti, već da omogućimo svima ono temeljno ljudsko pravo, zajamčeno i Ustavom, a to je pravo na zdravlje.

 U tom smislu, navela je, surađivat će s resornim ministarstvima i agencijama kako bi se tu pitanje uredilo da građani mogu iskoristiti ta temeljna ljudska prava.

Nisam pogriješila, čast mi je bitnija od novaca

 Njezino je zdravstveno stanje je izvrsno, rekla je, a u kontekstu preventivnog  pregleda u privatnoj poliklinici koje je u fokus javnosti došlo zbog popusta koji je ostvarila na ukupnu cijenu usluge, koji prelazi 500 kuna što je iznosi do kojeg neki dužnosnik može primiti dar, a zbog čega je i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo predmet.

 Predsjednica smatra da apsolutno ni u čemu nije pogriješila te u svom objašnjenju cijelog slučaja naglasila važnost preventivnih pregleda, kakav je bio i njezin.

Ističe da bi za nju "etički nedopustivo" bilo da je od svog liječnika tražila da joj izda uputnicu za pregled preventivne prirode.

"Ne bih si mogla dopustiti otići u državnu bolnicu u situaciji kada tisuće čekaju preglede u državnim bolnicama. Osim toga, ovi pregledi koje sam ja obavila ne mogu se niti odraditi u svim klinikama osim te klinike u kojoj sam ja to odradila. Klinika je sama objasnila svoju praksu odnosno postupak da daje 20 posto popusta…. platila sam to preko svog bankovnog računa", dodala je.

Netočno je, naglasila je, da je dobila popust na koji ostali građani nemaju pravo, ponovivši da je to pojašnjeno i iz same poliklinike. "Povjerenstvo će, nadam se, od njih zatražiti tu odluku i u tom slučaju donijeti pravorijek jer meni je to iznimno bitno za daljnje ponašanje. Ne želim nikoga oštetiti niti se ponašati na način da bilo tko misli da sam korumpirana. Meni je moj ugled, moja čast, vjera, etika, moj unutarnji kompas puno bitniji od novaca", naglasila je.

Od Povjerenstva očekuje da joj kaže je li što bilo ilegalno kao i "da li to znači da, praktički, dužnosnici ne mogu uzeti apsolutno nikakav popust koji nije usmjeren prema njima osobno, već prema općenito svim građanima kao što su ne znam popusti u različitim dućanima i slično".

"Jer, meni apsolutno nije u interesu izigravati ovu državu. Ne želim apsolutno nikome biti dužna i zbog toga sam i postupila na taj način da sam radije platila te zdravstvene pretrage za koje ja držim da su mi potrebne zbog obiteljske anamneze, a da nisam na taj način opterećivala niti državni sustav… i da ne narušavam bilo kakav red i raspored građana koji čekaju na takve pretrage jako dugo i to iz razloga koji su puno bitnije nego moji. Jer, moj razlog je bio preventiva", dodala je.

Htjela bi, dodala je, da se iz cijelog slučaja izvuče pouka da je preventiva iznimno bitna i da sama država mora više ulagati u preventivu. "Preventiva je temelj zdravstva jer ušteđujemo ne samo jako puno novaca kasnije liječenju nego ono što je najbitnije spašavamo ljudske živote", dodala je.

"Apsolutno se ne želim dovesti u poziciju sukoba interesa. Želim nakon svoje karijere zadržati svoju čast i dostojanstvo. Biti u stanju pogledati se u ogledalo i biti mirna, da nisam nikad nikome naštetila ili zlouporabila prava koja imam kao predsjednica. Štoviše, mislim da moj suprug i ja i obitelj možda sebi smanjujemo građanska i ljudska prava upravo zato da se ne bi doveli u takvu situaciju", poručila je na kraju o toj temi predsjednica Republike.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KOLIDA GRABAR KITAROVIĆ, predsjednica