Hrvatska

POSLAO DOPIS: Jandroković izvijestio Ustavni sud da nisu u roku donijeli novi zakon o pobačaju

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković u petak je uputio dopis predsjedniku Ustavnog suda Miroslavu Šeparoviću kojim ga je izvijestio da Sabor nije u zadanom roku izvršio Rješenje Ustavnoga suda Republike Hrvatske od 21. veljače 2017. godine o donošenju novog zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece.

„Prema informacijama kojima raspolažem, Vlada Republike Hrvatske je, kao jedan od ovlaštenih predlagatelja, po donošenju Rješenja pokrenula niz aktivnosti s ciljem buduće pravne regulacije navedenog pitanja“, izvijestio je Jandroković Ustavni sud. 

Odlukom ministra zdravstva Milana Kujundžića od 10. studenoga 2018. godine osnovano je Povjerenstvo sastavljeno od eminentnih stručnjaka na području medicine, bioetike i prava, sa zadaćom da utvrdi i evaluira iskustva država članica Europske unije koja se odnose na pitanje prekida trudnoće, dodao je.

„Uzimajući u obzir rezultate provedenih analiza te vodeći računa o činjenici da je prekid trudnoće kompleksno etičko, medicinsko, znanstveno, svjetonazorsko i pravno pitanje, donošenje novog zakona nije bilo moguće u roku utvrđenom Rješenjem Ustavnog suda. Izrada i donošenje zakona podrazumijeva multidisciplinarni pristup rješavanju pitanja vezanih uz prekid trudnoće te široku javnu raspravu u postupku donošenja novog zakona. U tom kontekstu, nastavit će se s aktivnostima potrebnim za izradu novog zakona radi donošenja kvalitetnog i cjelovitog rješenja“, izvijestio je predsjednik Sabora Ustavni sud.

Ustavni sud je  21. veljače 2017. donio rješenje kojim nije prihvatio prijedloge za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece i naložio Hrvatskom saboru da u roku od dvije godine donese novi, uzimajući u obzir da je potrebno "osuvremenjivanje" zakona i da je na zakonodavcu da u njemu odredi edukativne i preventivne mjere tako da prekid trudnoće bude izuzetak.

Važeći zakon iz 1974. mijenjan je tri puta, a prijedloge za ocjenu njegove suglasnosti s Ustavom bili su podnijeli Hrvatski pokret za život i obitelj, Hrvatski katolički zbor »MI«, Udruga "U ime obitelji" i nekoliko pojedinaca.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZAKON, POBAČAJ, USTAVNI SUD