Zagreb

ZAGREB: Premijera "Smrti Sokratove" na Sceni Travno

Piše: PolitikaPlus

Multimedijska predstava "Smrt Sokratova", u produkciji Umjetničke organizacije SKOP , koju po Platonu postavlja redatelj Nenad Glavan, premijerno će biti izvedena u subotu, 9. ožujka u Sceni Travno.

Predstava je završni dio trilogije koju Umjetnička organizacija SKOP i multimedijalni redatelj Nenad Glavan postavljaju na scenu nadahnuti antičkim književnim klasicima. Nakon Vergilija u predstavi "Troia's discount" i Petronija u "Table d'Hote", postavljaju i Platona.

Predstava, u kojoj glume Branka Cvitković i Toma Medvešek, temelji se na Platonovoj "Apologiji", a dramaturg Darko Lukić  koristi i motive iz Platonove "Države" i "Gozbe" te Aristofanovih "Ptica", stvarajući dinamičan slijed scena posljednjih trenutaka Sokratova života, prikazujući suđenje i obranu te smrt oca moralne filozofije i kolosa suvremene misli i civilizacije, ističe se u najavi.

Uloga Sokrata povjerena je Branki Cvitković jer je, dodaje se u najavi, "Platonova misao univerzalna i njegovo učenje o ideji kao totalnoj sili koja je iznad svega, države i pojedinca, zvuči podjednako istinito izgovoreno muškim ili ženskim glasom".

Toma Medvešek u predstavi utjelovljuje niz likova: suca, tužitelje, Sokratove učenike pa i samoga Platona

"Sintezom klasičnih kazališnih sredstava - glasa i pokreta, i tehnologije gaminga, tzv. praćenja pokreta, u toj svojevrsnoj trodimenzionalnoj viziji, u agoniji nakon ispijenog smrtonosnog koktela kukute, Sokrat se obračunava s utvarama svojih progonitelja: sa sudom, tužiteljima i državom, ali i s učenicima, te sa sobom – naposljetku. Dok mu otrov nagriza svijest i sapliće jezik, u samrtnom bunilu, Sokrat izgovara svoju posljednju obranu. Obranu Istine", stoji u najavi predstave.

Za video 3D oblikovanje, mocap sustav zaduženi su Dejan Gotić i Dino Nikšić, oblikovatelj svjetla je Tomislav Maglečić, tona Dan Jemrić, a kostimograf Matija Čop.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KAZALIŠTE, PREDSTAVA