Kultura

21. ožujka.: Svjetski dan kazalište za djecu i mlade i Svjetski dan lutkarstva

Piše: PolitikaPlus

Svake godine u cijelom svijetu se slavi SVJETSKI DAN LUTKARSTVA 21. ožujka.

Hrvatski centar UNIMA i Hrvatski centar ASSITEJ zadnjih desetak godina zajednički obilježavaju Svjetski dan kazalište za djecu i mlade i Svjetski dan lutkarstva. Ove godine slavimo u Belišću, u organizaciji Centra za kulturu Sigmund Romberg iz Belišća i naravno Hrvatskog centra UNIMA i Hrvatskog centra ASSITEJ.

Na Svjetski dan lutkarstva sva će lutkarska kazalište prije početka svake predstave pročitati hrvatsku i međunarodnu poruku (PRILOG).

Pisac ovogodišnje hrvatske poruke je naš poznati kazališni redatelj Krešimir Dolenčić.

Pisac ovogodišnje međunarodne poruke je Dadi D. Pudumjee.

Slogan ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana lutkarstva je “ZAJEDNO STVARAMO POKRET”

UNIMA

Na 18. svjetskom kongresu UNIMA-e u Magdeburgu 2000. godine odlučeno je da se započne obilježavati dan lutkarstva, a međunarodno vijeće UNIMA-e na svom sastanku u Atlanti odlučilo je da se Svjetskim danom lutkarstva proglasi 21. ožujka.

“Sada još govorimo da Svjetski dan lutkarstva pada na prvi dan proljeća, a nadamo se da će doći dan kad će se u školi učiti da proljeće počinje na Svjetski dan lutkarstva” (Zvonko Festini, predsjednik Hrvatskog centra UNIMA).

Svjetski dan lutkarstva prvi puta u povijesti obilježen je 2003. godine u New Delhiju.

I na kraju, s ponosom moramo spomenuti da je UNIMA (međunarodna udruga lutkara) najstarija međunarodna kazališna organizacija i ove godine obilježava svoju 90. godišnjicu.

Hrvatski centar UNIMA osnovan je 1992. godine.

ASSITEJ (Međunarodna organizacija kazalište za djecu I djecu / Association Internationale du Théâtre de l’Enfance et la Jeunesse) je tvorac međunarodne mreže koja povezuje tisuće kazališta i samostalnih umjetnika iz gotovo 70 zemalja. Od Japana do Zimbabvea, od Australije do Francuske, od Rusije do Indije, Sjeverne i Južne Amerike i Srednjeg Istoka, ASSITEJ prepoznaje prava djece na obogaćivanje njihovih iskustava kroz umjetnosti. Izazivajući tvorce kazališta za djecu i mlade da teže najvišim kriterijima kazališnih postignuća, ASSITEJ je kulturno jedinstveni glas koji zagovara jednakost, mir, obrazovanje, kulturni i rasni sklad.

Hrvatski centar ASSITEJ djeluje od 1996. godine kao  udruga kazališta za djecu i mlade u Hrvatskoj. Njegovo članstvo čini 28 najistaknutijih kazališta za djecu i mlade u Hrvatskoj.

Na Svjetski dan kazalište za djecu i mlade sva kazališta za djecu i mlade će prije početka predstave pročitati međunarodne i hrvatsku poruku. Ove godine za Svjetski ASSITEJ poruke su napisale Yvette Hardie, predsjednica ASSITEJ-a, te djevojčice Joyee (8) and Jojo (11) iz Australije.

Ove godine hrvatsku poruku napisao je Srećko Šestan, Ravnatelj Gradskog kazališta Zorin dom, Karlovac.

Slogan kampanje Svjetskog ASSITEJ-a je “Povedite danas svoje dijete u kazalište“, a smatrajući poruku jasnom i jednostavnom pozivamo da je inventivno koristimo.

Više informacija o Hrvatskom centru ASSITEJ možete naći na internet adresi www.assitej.hr

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kazalište, lutke