Hrvatska

Bruxelles: Marijana Petir dobila EU Oskara za poljoprivredu i posvetila ga hrvatskim poljoprivrednicima

Piše: PolitikaPlus

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir (EPP) dobitnica je ovogodišnjeg EU Oskara u kategoriji poljoprivreda, ruralni razvoj i ribarstvo. Dodjela ovih prestižnih nagrada koje dodjeljuje The Parliament Magazine održana je u srijedu, 20. ožujka uvečer u briselskom Concert Noble.

„S velikom čašću i zahvalnošću primam ovu nagradu koja predstavlja krunu moga petogodišnjeg rada u Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj. Ovu nagradu posvećujem hrvatskim poljoprivrednicima - mladim poljoprivrednicima i poljoprivrednicama koji su za mene inspiracija zbog kreativnosti i inovativnosti koju unose u poljoprivredu; seoskim ženama koje su istinske lokalne heroine jer brinu i o obitelji i poljoprivrednom gospodarstvu; poljoprivrednicima svih generacija koji se svakodnevno bore da svoje OPG-e i naš ruralni prostor održe živima“, rekla je zastupnica Petir primajući nagradu.

Petir je zahvalila i sudcima i organizacijama koje su je nominirale što su prepoznale njezin rad u području poljoprivrede, a čestitala je i kolegama koji su se našli u užem izboru.

Zastupnica Petir od početka svog mandata u Europskom parlamentu punopravna je članica Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj (AGRI). Kao sudionica pregovaračkog procesa i izvjestiteljica za AGRI mišljenje na Direktivu o promociji obnovljivih izvora energije (RED2), Petir je uspjela obraniti interese europskih poljoprivrednika i europskog šumarskog sektora osiguravajući poljoprivrednom sektoru da doprinese ostvarivanju ciljeva europske politike u području energetike i klime. Nakon dvije godine intenzivnih pregovora Petir je izborila da se prvi put u jednom od europskih propisa izrijekom daje mogućnost izuzeća Hrvatskoj da svoju referentnu razinu za šume izračuna uzimajući u obzir okupaciju dijela njezina teritorija u razdoblju od 1991. i 1998. godine te učinke rata i njegovih posljedica na praksu gospodarenja šumama na njezinu teritoriju.

Kao izvjestiteljica za AGRI mišljenje na Uredbu o minimalnim zahtjevima za ponovnu upotrebu vode, zastupnica Petir je značajno pridonijela stvaranju novog europskog zakonodavstva koje će osigurati sigurnu upotrebu obnovljene vode u poljoprivredi, a bez stvaranja dodatnih troškova za poljoprivrednike. Također, ključna je osoba kada je riječ o osnaživanju seoskih žena kao izvjestiteljica za žene u ruralnim područjima, ali i za mišljenje Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova o Strateškim planovima u okviru Zajedničke poljoprivredne politike koja je trenutno u fazi reforme.

Zastupnica Petir ulaže znatne napore kako bi se mladi zadržali u ruralnim prostorima i kako bi se poljoprivreda učinila mladima zanimljivom djelatnošću, a i ambasadorica je natječaja Europske pučke stranke za izbor najboljeg mladog poljoprivrednika za Hrvatsku.

U svojem djelovanju unutar parlamentarnog Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj, Petir je jednako posvećena svim sektorima poljoprivrede - od ratarstva i stočarstva, preko pčelarstva do proizvodnje voća i povrća te vinarstva i vinogradarstva, a ovom nagradom njezin je rad u području poljoprivrede, ruralnog razvoja i ribarstva prepoznat i nagrađen.

Podsjetimo, zastupnicu Petir za prestižnu nagradu nominirali su Europsko udruženje državnih šuma (EUSTAFOR) na prijedlog Hrvatskog drvnog klastera te udruga Uzorne hrvatske seoske žene. The Parliament Magazine 31. je siječnja objavio popis zastupnika po kategorijama koji su ušli u uži izbor u koji je ušla Marijana Petir za prestižnu nagradu kojom se odaje priznanje zastupnicima koji su svojim parlamentarnim aktivnostima značajno pridonijeli zakonodavnoj, nadzornoj ili proračunskoj ulozi Europskog parlamenta te vrijednosti europskog projekta.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

poljoprivreda, eu, marijana petir