Zagreb

Kino Tuškanac: Kratka retrospektiva Sergeja Paradžanova

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zagrebačko kino Tuškanac od petka počinje prikazivati kratku retrospektivu sa četiri filma Sergeja Paradžanova, osebujnog, originalnog i inovativnog filmskog vizionara kojega su tadašnje sovjetske vlasti više puta zatvarale, a filmove mu zabranjivali.

Retrospektivu otvara integralna redateljeva verzija njegova najpoznatija filma "Boja nara" (1969), stilizirana biografija armenskog trubadura Sayat-Nove, koja je bila zabranjena zbog nerazumljivosti i formalizma.

Autor je optužen za dekadentni esteticizam i armenski nacionalizam, a u inozemstvu je prikazan krajem sedamdesetih, kada ga svjetska filmska javnost ocjenjuje kao jedno od najoriginalnijih remek- djela 20. stoljeća. Uoči projekcije tog filma uvodnu riječ održat će filmolog Tomislav Brlek, najavljeno je iz "Tuškanca".

U subotu se prikazuje remek-djelo "Sjene zaboravljenih predaka" (1964), ljubavna priča smještena u karpatsko gorje koja je autoru priskrbila status jednog od najinovativnijih filmaša suvremenog filma.

Nastavak te večeri donosi film "Legenda o Suramskoj tvrđavi" (1984), nastao nakon petnaest godina njegove prisilne profesionalne neaktivnosti, a čija je radnja inspirirana narodnom legendom o mladiću koji mora biti živ zazidan u zidove tvrđave kako se oni ne bi urušili.

Retrospektiva završava u nedjelju projekcijom pustolovne romantične drame "Ašik- Kerib" (1988), što je posljednji redateljev dovršeni film, adaptacija istoimene priče Mihaila Ljermontova posvećena preminulom Andreju Tarkovskom.

Riječ je, napominje se, o još jednom u nizu autorovih filmova prepunih divlje redateljeve mašte u kojem je maestralno ostvario jukstapoziciju, odnosno supostavljanje vizualnog i zvukovnog te se potvrdio kao jedan od najautentičnijih filmskih genija.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kino, film