Hrvatska

KUJUNDŽIĆ O DUGU VELEDROGERIJAMA: Lijekovi će i dalje biti dostavljani bolnicama, a sav će dug biti plaćen veledrogerijama određenom dinamikom

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u srijedu kako vjeruje da će se, kao i uvijek dosad, pronaći rješenje za pokriće dugova veledrogerijama, te istaknuo kako im je u posljednjih godinu i pol dana, za isporučene lijekove i medicinski materijal isplaćena 1,8 milijarda kuna duga.

"Vlada je naslijedila dug od 8 milijardi kuna s kojim se svo vrijeme mučimo. Uvijek smo iznalazili rješenja te smo veledrogerijama u zadnju godinu i pol, iz sredstava proračuna a ne zaduživanjem države, platili negdje 1,8 milijardu kuna. Vjerujem da ćemo i sada naći rješenje za dugove koji idu prema tisuću dana", rekao je Kujundžić ispred Banskih dvora.

Istaknuo je kako troškovi za zdravstvo svugdje u svijetu rastu prosječno 5-10 posto godišnje zbog napretka koji nosi suvremena medicina i nove terapije, koje se želi omogućiti i hrvatskim pacijentima.

Lijekovi će i dalje biti dostavljani bolnicama, a sav će dug biti plaćen veledrogerijama određenom dinamikom, rekao je Kujundžić uoči sastanka s ministrom financija o tome problemu.

HUP-ova Koordinacija veledrogerija upozorila je u ponedjeljak da će biti obustavljena isporuka lijekova i medicinskog materijala bolnicama ako se s Vladom ne pronađe rješenje za sanaciju duga bolnica prema veledrogerijama, koji iznosi oko dvije milijarde kuna i svakog se mjeseca povećava za dodatnih 150 milijuna kuna.

Upitan što se može napraviti kako liječenje, kao u slučaju dvogodišnje Mile Rončević, ne bi ovisilo isključivo dobroj volji građana, Kuundžić je odgovorio kako zdravstveno osiguranje nigdje u svijetu ne pokriva troškove eksperimentalnog liječenja te da zdravstveni sustav čini sve u granicama naših mogućnosti, pa je tako fond za skupe lijekove HZZO-a u godinu dana povećan sa 700 na 1,4 milijarde kuna.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Milan Kujundžić, lijekovi, drogerije