Svijet

PRISILNI OTKUP STANOVA: U Berlinu započelo sakupljanje potpisa za oduzimanje stanova stambenim kompanijama

FOTO: Ilustracija
Piše: PolitikaPlus/Hina

U Berlinu je u subotu zajedno s prosvjedima protiv visokih stanarina započelo i sakupljanje potpisa za referendum na kojem bi građani trebali odlučiti treba li država nasilno od vlasnika velikog broja stanova otkupljivati stanove kako bi se spriječilo daljnje povišenje stanarina u novom socijalističkom eksperimentu nakon što je stari propao. 

Organizatori inicijative od Senata grada-savezne države Berlina traže da od poduzeća koja posjeduju više od 3.000 stanova prisilno otkupi stanove i vrati ih u državno vlasništvo i tako spriječi nekontrolirani rast stanarina. 

Berlin, koji već sad ima više od 60 milijardi eura duga, bi za prisilini otkup stanova trebao izdvojiti daljnjih 30 milijardi.

Na udaru inicijatora se posebice našla tvrtka „Deutsche Wohnen“ koja se u prošlosti često našla na udaru kritika zbog lošeg odnosa prema stanarima i zbog drastičnog povećanja stanarina. 

Inicijativa, koja se zato i nazvala „Oduzmimo imovinu Deutsche Wohnen i drugima“, u prvoj fazi želi prikupiti 20.000 potpisa kako bi berlinski Senat primorala na održavanje referenduma po tom pitanju. 

Prisilni otkup stanova u Berlinu je dosad podržala jedino stranka Ljevica, koja korijene vuče iz državne partije Istočne Njemačke i koja se, zajedno sa socijaldemokratima i zelenima u Berlinu nalazi na vlasti. 

„Pravo na stanovanje je osnovno pravo građana i zato treba poduzeti sve mjere kako bi to pravo bilo i ostvareno“, rekao je političar stranke Ljevica Bernd Riexinger.

Kritičari tvrde da otkup stanova ne bi riješio problem akutnog manjka stanova u Berlinu. 

Predsjednik Liberalno-demokratske stranke, Christian Lindner, je za manjak stanova optužio državu koja je previsokim standardima gradnje i sporim izdavanjem dozvola za gradnju koči nastanak novog stambenog prostora. 

On je i inicijatorima sakupljanja potpisa predbacio „zloupotrebu propalih i prastarih socijalističkih eksperimenata“.

I ustavni stručnjaci su izrazili skepsu oko pitanje je li nasilni otkup uopće moguć u Njemačkoj. 

U posljednjih desetak godine stanarine u Berlinu su godišnje u prosjeku rasle po pet posto. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

berlin, stanovi