Hrvatska

SABOR: Hrvatski radnici u Koreji i korejski radnici u Hrvatskoj odsad će imati pravo na mirovinu

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatski radnici koji rade na području Koreje i korejski radnici koji rade u Hrvatskoj ubuduće će moći ostvarivati prava iz socijalne sigurnosti, kao što je pravo na mirovinu, što dosad nije bio slučaj,  istaknula je u četvrtak u Hrvatskom saboru državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava Majda Burić predstavljajući prijedlog ugovora Hrvatske i Republike Koreje o socijalnoj sigurnosti.

"Primjena ugovora omogućit će ostvarivanje prva iz socijalne sigurnosti državljana odnosno osiguranika obiju država koji su tijekom svog radnog vijeka ostvarili razdoblja osiguranja u obje države", rekla je državna tajnica Burić predstavljajući prijedlog zakona o potvrđivanju Ugovora između Republike Hrvatske i Republike Koreje o socijalnoj sigurnosti.

Pritom je naglasila kako do sada nije uspostavljen niti jedan vid suradnje na području socijalne sigurnosti između Hrvatske i Koreje pa zbog toga hrvatski radnici koji rade na državnom području Koreje i korejski radnici koji rade u Hrvatskoj nisu mogli ostvariti prava iz socijalne sigurnosti, kao što je pravo na mirovinu.

Trenutno imamo 130 hrvatskih državljana koji rade i borave u Koreji  te 55 korejskih radnika u Hrvatsko, istaknula je Burić.

Zastupnici su poslijepodne raspravili i konačne prijedloge zakona o potvrđivanju Okvirnog sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Kraljevine Maroka , te između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Poljske o suradnji u području obrane kojim se utvrđuje međunarodnopravni okvir za uzajamnu suradnju.

Prije rasprave o međunarodnim sporazumima provedeno je izjašnjavanje o amandmanima na nekoliko zakonskih prijedloga.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mirovine, radnici