Hrvatska

Lagarde: Odgodom brexita izbjegnut "strašan ishod"

Piše: PolitikaPlus/Hina

Šestomjesečnom odgodom izlaska Britanije iz Europske unije izbjegava se "strašan ishod" kojim bi rezultirao izlazak bez sporazuma, zbog kojega bi pod još većim pritiskom bila usporena svjetska ekonomija, ali ne otklanja se nesigurnost u pogledu konačnoga ishoda brexita, rekla je direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde.

Osim toga, taj aranžman ne rješava probleme između Britanije i EU-a, rekla je Lagarde na konferenciji za novinare tijekom proljetnih sastanaka MMF-a i Svjetske banke.

Europski su čelnici u četvrtak dali Britaniji još šest mjeseci da riješi pitanje svojega izlaska iz članstva, ali nije jasno određeno kada i kako će iz njega izići pa čak niti hoće li se brexit uopće dogoditi.

"Britanija barem neće izići iz EU-a 12. travnja bez sporazuma. To omogućava vrijeme za nastavak razgovora između različitih strana u Britaniji. Vjerojatno i gospodarskim čimbenicima daje vremena da se bolje pripreme za sve opcije, posebno industrijalci i radnici, kako bi pokušali osigurati svoju budućnost", rekla je Lagarde.

"Brexit bez sporazuma bio bi strašan ishod", dodala je.

Dok se diljem svijeta više ili manje osjećaju posljedice sage o brexitu, izlazak iz EU najteže je pogodio samu Britaniju, nakon referenduma provedenog u lipnju 2016. godine.

Nesigurnost s kojom su suočene britanske tvrtke zbog brexita je "skočila do neba", naškodivši investicijama i postavivši gospodarskoj produktivnosti dugoročne izazove, rekao je guverner Bank of England Mark Carney na marginama sastanaka MMF-a i Svjetske banke.

Premda je rizik od brexita bez sporazuma smanjen, tek će se vidjeti kako će se iskoristiti to dodatno vrijeme, rekao je Carney.

Pitanje Venezuele

Lagarde je rekla i to da dioničari MMF-a još nisu odlučili hoće li priznati venezuelskoga oporbenog vođe Juana Guaidoa kao legitimnoga vođu te južnoameričke države, što je nužno da bi joj MMF i Svjetska banka osigurale pomoć.

Socijalistička vlada Nicolasa Madura nije zatražila nikakvu pomoć, a Venezuela, koja je uronila u duboku gospodarsku krizu obilježenu velikim nestašicama hrane i lijekova, izbjegava MMF od 2004.

Ali MMF je spreman brzo reagirati, čim se donese odluka priznavanju vodstva, rekla je Lagarde, a njezina stajališta ponovio je i novi predsjednik Svjetske banke David Malpass.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

brexit, velika britanija, Christine Lagarde