Zagreb

Edukativna manifestacija: "Nauči, uloži, umnoži" na zagrebačkom Cvjetnom trgu

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ususret Svjetskom danu investicijskih fondova, 19. travnja, Hrvatska gospodarska komora organizirala je u subotu edukativnu manifestaciju "Nauči, uloži, umnoži" na kojoj su Zagrepčani mogli naučiti kako funkcioniraju investicijski fondovi, zašto ulagati u njih, koje su vrste fondova i što bi trebalo znati prije početka ulaganja.

Svi oni koji bi željeli štedjeti u investicijskim fondovima, a ne znaju kako, imaju priliku tijekom današnjeg dana dobiti sve informacije na za to predviđenom infopultu na Cvjetnom trgu u Zagrebu, poručili su iz HGK- Komore Zagreb koji građanima i poslovnim subjektima žele približiti investicijske fondove i utjecati na podizanje razine financijske pismenosti u društvu.

"Investicijski su fondovi izvrstan financijski proizvod za dugoročnu štednju građana na tržištu kapitala. Jedan je od dokaza upravo i Svjetski dan investicijskih fondova koji upućuje na više od 200 godina dugu povijest zajedničkog ulaganja. Ova manifestacija jednom godišnje pokušava dodatno naglasiti naš proizvod i našu svrhu, a i potencijalnu korist za građane koji štede u fondovima“, rekao je predsjednik Udruženja društava za upravljanje investicijskim fondovima HGK Hrvoje Krstulović.

Krajem 2018. u Hrvatskoj je bilo 96 otvorenih investicijskih fondova s javnom ponudom (UCITS fondovi) s ukupnom imovinom od 19,1 milijardu kuna. Gotovo 224 tisuće hrvatskih građana ulaže u investicijske fondove, a njihovo prosječno ulaganje iznosi 50,6 tisuća kuna, podaci su HGK.

"Usporedimo li broj građana koji su ulagali u investicijske fondove krajem 2015. kad smo počeli s obilježavanjem Svjetskog dana investicijskih fondova i s provođenjem financijske edukacije građana, s podatcima na kraju 2018., vidljivo je da je broj građana koji ulažu u investicijske fondove porastao za 15,4 posto. Nadamo se da su i naše aktivnosti u području financijske pismenosti pridonijele tome", rekao je direktor Sektora za financijske institucije i ekonomske analize Zvonimir Savić.

Aktivnosti podizanja razine financijske pismenosti građana provodit će se i tijekom svibnja, i to putem predavanja na osam fakulteta u Zagrebu, Osijeku, Splitu, Rijeci i Zadru. Iz HGK napominju da je to nastavak njihovih aktivnosti u području financijske pismenosti građana i podsjećaju da su akcijom od početka ove godine obuhvatili više od 800 učenika i nastavnika srednjih škola i studenata u šest gradova. 

Svjetski dan investicijskih fondova obilježava se na datum rođenja Abrahama van Ketwicha, 19. travnja 1743., koji se smatra ocem investicijskih fondova jer je 1774. osnovao prvi fond nazvan Eendragt maakt Magt  što na nizozemskom znači Zajednica je snaga.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hgk, investicijski fondovi, cvjetni trg