Regija

ALBANIJA: Albanci prodaju svoje prastare MIG-ove

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na ogoljenoj padini na sjeveru Albanije nalazi se portal u albansku komunističku prošlost. Ukopana u srcu planine, iza masivnih čeličnih vrata skrivena je zračna baza.

U tih 600 metara planinskih tunela nekoć je sve vrvjelo vojničkim životom, ali sada je zračna baza Gjader skladište desetaka zastarjelih MiG-ova koji u tami skupljaju prašinu. 

Tri desetljeća nakon pada komunizma albanske vlasti pokušavaju prodati prastare zrakoplove sovjetske i kineske proizvodnje. 

"Usklađujemo svoje naoružanje s NATO-ovim standardima", kaže načelnik glavnog stožera Bardhyl Kollcaku. 

"A što se MiG-ova tiče.. osim nostalgije, zbog čega ćemo ih nekoliko zadržati u svojim muzejima, ostale nudimo na prodaju", dodao je. Albanski MiG-ovi 17, 19, i 21 odavno su otpisani.

Muzeji, škole i kolekcionari iskazali su namjeru da tim zračnim relikvijama daju novi dom. 

Kada je Albanija prvi put najavila mogućnost prodaje zrakoplova, vladi su stigli zahtjevi muzeja zrakoplovstva u Francuskoj i škole letenja u Njemačkoj. 

Prodaje do danas nisu realizirane zbog birokratskih razloga i papirologije. 

Na listi čekanja ima i pojedinaca, entuzijasta i zaljubljenika u avione, uključujući francuskog poduzetnika Juliena Rochea, koji bi MiG smjestio u svoj vrt. 

"Nije jednostavno nabaviti takav zrakoplov jer ih je većina uništena, a ne pohranjena kao u Albaniji", rekao je. 

On se predbilježio za jedan od najstarijih modela, MiG-15 kineske proizvodnje. Početna cijena mu je jedva 10.000 eura. 

Kao i 7000 bentonskih bunkera načičkanih diljem zemlje, zračna baza Gjader svojim spletom tunela bila je dio plana diktatora Envera Hoxhe da utvrdi državu u strahu od strane invazije. 

Premda se odavno ne koristi, baza je i dalje zatvorena za javnost. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MIG, ALBANIJA