Hrvatska

Novac koristio za privatne potrebe: Direktor zadarske građevinske tvrtke isplatio si 1,2 milijuna kuna i utajio 800 tisuća kuna poreza

Piše: PolitikaPlus/Hina

Više od 1,2 milijuna kuna si je s računa zadarske građevinske tvrtke bez ikakve osnove isplatio njezin 62-godišnji direktor, a manje obračunatim i neplaćenim porezima državni proračun oštetio je za gotovo 800 tisuća kuna, zbog čega ga je zadarska policija kazneno prijavila za više kaznenih djela iz oblasti gospodarskog kriminala.

Policija je u srijedu izvijestila kako je krim istraživanjem utvrdila kako si je 62-godišnjak od početka 2015. do listopada 2017. bez ikakve valjane pravne osnove s računa tvrtke isplatio milijun i 250 tisuća kuna.

Taj novac koristio je za privatne potrebe i u druge svrhe koje nisu povezane s obavljanjem djelatnosti tvrtke, nisu korištena u njezinu poslovanju niti su joj vraćena, pa ga u policiji terete da je za spomenuti iznos oštetio svoju tvrtku.

Istraga je pokazala i da od početka 2014. do listopada 2017. nije vodio poslovne knjige niti podnosio propisana financijska izvješća poreznoj upravi, da bi joj tek naknadno tijekom 2017. dostavio dio financijskih izvješća za navedeno razdoblje u koja je unio neistinite podatke o rezultatima poslovanja društva, sve s ciljem izbjegavanja plaćanja poreza.

Također, izostavio je dostaviti financijska izvješća u kojima je bio dužan iskazati izlazne fakture društva i na iste obračunati i uplatiti PDV.

Na taj je način, tvrde u zadarskoj policiji, po osnovi manje obračunatog i naplaćenog PDV-a i poreza na dobit oštetio državni proračun za ukupno 794.334 kune.

Policija je protiv njega podnijela kaznenu prijavu zbog više gospodarskih kaznenih djela - zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaja poreza ili carine, krivotvorenje službene ili poslovne isprave te povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PDV, GOSPODARSKI KRIMINAL