Mojbiz

Pavić: Sindikalni referendum mogao bi proračun stajati 45 milijardi: Sever: To je nepristojan spin

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić izjavio je u srijedu da bi sindikalni referendum protiv mirovinske reforme mogao državni proračun stajati 45 milijardi kuna do 2040. godine, što je sindikalni lider Krešimir Sever ocijenio "nepristojnim spinom" kojim ministar pokušava uplašiti narod, kako sindikati ne bi uspjeli skupiti dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma.

Pavić je nakon sastanka u Banskim dvorima, gdje je predstavnicima sindikata i poslodavaca predstavljen nacionalni plan reformi, komentirao prikupljanje potpisa između 27. travnja i 11. svibnja za referendum sindikalne inicijative "67 je previše", kojim sindikati žele osigurati povratak dobi za odlazak u mirovinu na 65 godina, smanjenje penalizacije prijevremenih mirovina, onemogućavanje podizanja dobi za stjecanje prava na starosnu mirovinu na 61 godinu, te produljenje prijelaznog razdoblja za izjednačavanje uvjeta za mirovinu žena i muškaraca .

"Izračunali smo da će referendum, ako se realizira, do 2040. koštati državni proračun 45 milijardi kuna što se može reflektirati na manje mirovine ili na zaduživanje naše djece i unuka. Dakle, ili otprilike pet posto u prosjeku manje mirovine ili krediti od 45 milijardi kuna", rekao je Pavić..

Ministrove tvrdnje odmah je odbacio predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever rekavši kako je to "nepristojan spin", a računica koju je Pavić iznio "ne drži vodu".

Više štete radnicima nego koristi državi

"To što mi zastupamo nema nikakve veze sa zaduživanjem, niti s time da bi se mirovinski sustav urušio, taj je sustav funkcionirao i dok se radilo do 65 godina starosti", kaže Sever.

Razumni ekonomisti govore da sama duljina rada ne znači da će mirovinski sustav biti održiv, a veliki dio radnika neće moći raditi do 67 godina starosti. Otići će u prijevremenu mirovinu, koja će im biti umanjena, a ako se umanji samo za dvije godine, bit će manja za 7,2 posto, ustvrdio je Sever.

Ako bi neko radio puni radni vijek do 67 godina starosti i nakupio u tom razdoblju puno godina staža, to bi mu donijelo "vrlo mali postotak" porasta mirovine, dodao je.

Produljenje radnog vijeka donijet će više štete radnicima i umirovljenicima nego što će država imati koristi iz toga. Vlada pokušava uplašiti narod jer su svjesni da nemaju argumenata pa idu sa strahom među ljude da ne bi slučajno potpisali za referendum, smatra Sever.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

marko pavić, krešimir server, mirovinski sustav