Tvrtke

NUDE VODU IZ VODOVODA: Karlovačka Aquatika iz ponude izbacila i vodu u bocama

Piše: PolitikaPlus/Hina

Karlovački slatkovodni akvarij Aquatika svojim će posjetiteljima, umjesto vode u plastičnim bocama, nuditi vodu iz vodovoda, koja je na karlovačkom području izvrsne kakvoće, počevši s današnjim Danom planeta Zemlje (22. travnja), a u sklopu kampanje protiv plastike.

Ranije su u Aquatici prestali koristiti plastične vrećice, celofanske omote u suvenirnici, plastične čaše, pribor za jelo i slamke. Na taj način žele potaknuti i ostale javne ustanove, tvrtke, ugostiteljske objekte i domaćinstva da smanje uporabu jednokratne plastike, posebice kupovanje i posluživanje vode u plastičnim bocama.

Pod motom "Čuvajmo naše rijeke, one su naše veliko blago" Aquatika razvija projekt u suradnji s karlovačkom komunalnom tvrtkom "Vodovod i kanalizacija" te će svim karlovačkim ugostiteljskim objektima pokloniti bokal za vodu, uz zamolbu da se i oni uključe u akciju.

"Jedan od razloga gubitka ribljih vrsta svakako je veliko zagađenje plastikom, te smo u Aquatici povodom Dana planeta Zemlje, nakon izbacivanja plastičnih vrećica, celofanskih omota, plastičnih slamki i čaša te pribora za jelo, odlučili iz ponude potpuno izbaciti i vodu u bocama“, istaknuli su te upozorili da zbog poremećaja prirodne ravnoteže izumiru brojne biljne i životinjske vrste.

Prema prošlotjednom izvještaju "Plastic rivers" organizacije Earthwatch Europe i Plastic Oceans UK (Plastične rijeke - smanjenje plastičnog onečišćenja na kućnom pragu) devet različitih studija u rijekama i jezerima Europe pokazale su da je od pronađenog komunalnog otpada  čak 71 posto plastičnog otpada od čega je pak prosječno 26 posto plastičnih boca i čepova.

Ravnateljica Aquatike Margarita Maruškić Kulaš rekla je da plastične boce i čepovi najviše zagađuju europske rijeke i jezera,slijede pakiranja i omoti, tj. vrećice od metalizirane plastike i omoti slatkiša, zatim opušci cigareta, plastični spremnici ili posude za hranu od polistirena, štapići za uši izrađeni od plastike, čaše za jednokratnu upotrebu od plastike ili polistirena, sanitarni proizvodi (pelene, higijenski ulošci, tamponi i vlažne maramice), pakiranja cigareta, plastične slamke, štapići, mješalice i pribor za jelo te plastične vrećice.

Autori izvještaja upozoravaju da čak 80 posto plastičnog otpada u svjetskim morima i oceanima zapravo dolazi iz rijeka. Sagledavanje razmjera onečišćenja rijeka i jezera se najčešće zanemaruje, a upravo je ono najbitnije za zaustavljanje plime plastičnog otpada u morima i oceanima, istaknuli su.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagađenja, plastika