Zagreb

ZAGREB: Retrospektiva američkog redatelja i scenarista Sidneya Lumeta u kinu Tuškanac

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zagrebačko kino Tuškanac počinje od utorka s velikom retrospektivom američkog redatelja i scenarista Sidneya Lumeta, u okviru koje će se do 29. travnja prikazati jedanaest filmova, među kojima su i oni kojima je obilježio svjetsku filmsku povijest - Dvanaest gnjevnih ljudi, Pasje poslijepodne, TV-mreža, Serpico...

Program otvara redateljev prvijenac, komorna sudska drama Dvanaest gnjevnih ljudi (1957), nagrađena Zlatnim medvjedom na filmskom festivalu u Berlinu, uoči koje će uvodnu riječ dati filmski kritičar Josip Grozdanić. "Iako u vrijeme premijere nije ostvario uspjeh na kino-blagajnama, film se danas drži jednim od najuspjelijih filmova svih vremena, a lik porotnika br. 8 uvršten je na listu 100 najvećih filmskih junaka Američkog filmskog instituta", ističe se u najavi ciklusa.

U srijedu se prikazuje triler-drama Kritična točka (1964), jedno od najuspjelijih ostvarenja hladnoratovske tematike, koje je zbog antologijskog filma Dr. Strangelove (1964) Stanleya Kubricka tada ostalo u sjeni. U nastavku večeri slijedi psihološka krimi-drama Uvreda/Zločin (1973), karakterna studija policijskoga narednika, u kojoj je glavnu ulogu ostvario Sean Connery.

Dan kasnije na programu je drama Dugo putovanje u noć (1962), vjerna adaptacija istoimenog kazališnog komada Eugenea O'Neilla, autobiografskog djela, prikaza razjedinjene obitelji koju uništavaju međusobne svađe, ogorčenosti, zamjeranja i zavist. Film je nagrađen u Cannesu, dok je Katherine Hepburn osvojila nominacije za Oscara i Zlatni globus u kategoriji najbolje glavne glumice.

Kultna biografska krimi-drama Pasje poslijepodne (1975), nagrađena Oscarom za najbolji izvorni scenarij, prikazat će se u petak. Za ulogu u tom filmu Al Pacino je osvojio nagradu BAFTA za najboljeg glumca.

U nastavku večeri slijedi Brdo (1965), ratna drama nagrađena u Cannesu za najbolji scenarij, koja je publici ponudila beskompromisno brutalan prikaz zbivanja u britanskom vojnom zatvoru tijekom Drugog svjetskog rata u Sjevernoj Africi.

Subotnji program donosi dramu Čovjek iz zalagaonice (1964), za koju je Rod Steiger osvojio Srebrnog medvjeda te nominacije za Oscara i Zlatni globus, dok je redatelj u Berlinu ovjenčan posebnim priznanjem FIPRESCI-ja, kao i TV-mrežu (1976) crnohumornu satiru nagrađenu brojnim Oscarima, Zlatnim globusima i nagradom BAFTA za najboljeg glumca, koja je Peteru Finchu dodijeljena posthumno.

U nedjelju se prikazuje Gospodar grada (1981), krimi-drama temeljena na istinitim događajima te na stvarnom liku njujorškom policajca, o hipokriziji u policijskim redovima. Taj film, tematikom sličan redateljevom remek-djelu Serpico, bio je nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg adaptiranog scenarija, tri Zlatna globusa, dok je na filmskom festivalu u Veneciji ovjenčan nagradom Pasinetti za najbolji film.

Retrospektiva Sidneya Lumeta (1924, Philadelphia - 2011, New York) završava u ponedjeljak dvama filmovima.

Prvi je Zmijska koža (1960), drama temeljena na kazališnom komadu Tennesseeja Williamsa u kojoj glavne uloge tumače Marlon Brando i Anna Magnani, a drugi sudska drama Presuda (1982), koja je uz nominaciju za Oscara i Zlatni globus u pet kategorija ostvarila veliki komercijalni i kritičarski uspjeh, dok je Paul Newman ostvario jednu od najboljih uloga u karijeri.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

film, kino