Hrvatska

ZAPLJENA: Istarska policija zaplijenila više od 50 kilograma marihuane

Piše: PolitikaPlus/Hina

Više od 50 kilograma marihuane pakirane u 50-ak paketa zaplijenjeno je u ponedjeljak navečer na Istarskom ipsilonu kod čvora Lupoglav kada je u koordiniranoj akciji s kolegama iz Policijske uprave sisačko-moslavačke i mobilnih timova za zaštitu državne granice, istarska policija zaustavila vozilo sisačke registracije u kojem je bila droga, istaknuto je na izvanrednoj konferenciji za novinare u Puli.

Riječ je, kako je istaknuto, o jednoj od najvećih zapljena marihuane na istarskom području. Akcija uhićenja je bila dobro pripremljena, a vrijednost zaplijenjene droge na ilegalnom tržištu procjenjuje se na više od 700 tisuća kuna.

Prema riječima voditelja Službe organiziranog kriminaliteta PU istarske Valtera Gržete, riječ je o drogi koja je u Hrvatsku došla s područja jugoistočnog Balkana, najvjerojatnije s područja Albanije ili susjedstva. Pretpostavlja se da droga nije ušla u Hrvatsku u vozilu u kojim je otkrivena, a uhićeni 21-godišnjak vjerojatno je bio samo jedan od tranzitnih vozača do odredišta u Istri. Naime, temeljem prikupljenih operativnih saznanja policijski službenici su 29. travnja oko 22,40 sati na čvoru Lupoglav na Istarskom ipsilonu zaustavili automobil ford B-max, sisačke registarske oznake, kojim je upravljao 21-godišnjak.  

Budući da su policijski službenici posumnjali da bi se u automobilu mogla nalaziti droga, angažirali su službenog psa za detekciju droge Duksa koji je reagirao na prostor prtljažnika. Temeljem sudskog naloga, policijski službenici su obavili pretragu vozila te su na stražnjem sjedištu i prtljažniku pronašli torbe u kojima se nalazilo više paketa s više od 50 kilograma marihuane.

Pronađena droga je oduzeta te će se dostaviti na vještačenje u Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“, a osumnjičeni je u utorak navečer uz kaznenu prijavu priveden u pritvorsku jedinicu Policijske uprave istarske.                        

 Duks, njemački kratkodlaki ptičar stupio je na „dužnost“ prije pet mjeseci, a ovo je šesta veća zapljena droge kojom je pokazao koliko je uspješan u svojem poslu, te da je nemjerljiv značaj službenih pasa u otkrivanju i sprječavanju zlouporabe opojnih droga te drugih protupravnih ponašanja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

POLICIJA, MARIHUANA