Hrvatska

Živi zid: Nastavak iseljavanja iz RH prijeti potpunim slomom sustava

Piše: PolitikaPlus/Hina

Iz Živog zida u ponedjeljak su upozorili da bi Hrvatska, nastave li se sadašnji trendovi iseljavanja, u idućih deset godina mogla ostati bez dodatnih 800 tisuća stanovnika što bi moglo dovesti do potpunog sloma mirovinskog, zdravstvenog i socijalnog sustava, a na što, tvrde, upozoravaju i vodeći hrvatski demografi.

 Nositelj stranačke liste na izborima za Europski parlament Tihomir Lukanić rekao je na konferenciji za novinare u Osijeku kako je od ulaska u EU Hrvatsku napustilo oko 350 tisuća ljudi, "što dokazuje da smo u tu zajednicu europskih naroda ušli dosta nespremni i da nas naše vodeće političke strukture nisu dobro pripremile".

 Smatra kako Hrvatska nema politiku koja je dorasla politikama velikih europskih zemalja poput Njemačke ili Francuske, a da i sama Njemačka zbog loše demografske strukture koristi zemlje s periferije EU poput Hrvatske za uvoz radne snage.

Loše trendove promijeniti promjenom vladajućih struktura

 Lukanić drži da takva situacija svima treba biti motiv za izlazak na izbore kako bi se promijenili takvi trendovi, a oni se mogu promijeniti "prvenstveno promjenom struktura koje obnašaju vlast".

 Predsjednik stranke Ivan Vilibor Sinčić ocijenio je kako iseljavanje ne pogađa samo Slavoniju, već i u druga područja Hrvatske poput Like ili Dalmatinske zagore što, uvjeren je, pokazuje da su prethodne hrvatske vlade vodile zemlju bez vizije i znanja o tome gdje trebamo biti za pet ili deset godina.

 Istaknuo je kako se hrvatske regije mogu razvijati na temelju svojih prirodnih resursa i potencijala, pri čemu su u Slavoniji to plodne poljoprivredne površine, "ali taj potencijal nijedna vlada nije znala iskoristiti".

 "Naše vlade u proteklih 30. godina nisu uspjele ni popisati svo poljoprivredno zemljište, a kamoli iskoristiti ga za proizvodnju, poljoprivredu i preradu. Mislim da građani shvaćaju kolike smo prilike propustili i da nije toliko stvar u novcu, jer novac i možemo vratiti, ali kako ćemo vratiti izgubljeno vrijeme", upozorio je Sinčić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ŽIVI ZID, MLADI