Regija

SLOVENIJA: Medicinska marihuana iz Ljubljane se "izvozila" još prije 150 godina

Piše: PolitikaPlus/Hina

Cigarete punjene  indijskom konopljom bile su prije 150 godina tržišni hit ljubljanske ljekarne "Pri Samorogu", a njezin vlasnik Julius von Trnkóczyju pl. Saszkalski poštom ih je slao širom tadašnje Austro-Ugarske monarhije i nakon što su vlasti 80-ih godina 19. stoljeća uvele restrikciju prodaje i uvoza proizvoda koji se reklamirao kao lijek.

Ljekarnik koji je u tadašnju Kranjsku doselio iz Češke, uspio je uvjeriti lokalne vlasti u Ljubljani da su njegovi proizvodi ljekoviti.

Kazao im  je da se carska zabrana odnosi samo na uvoz krivotvorina iz Francuske koje su sadržavale ekstrakt marihuane pomiješan s beladonom (vilinsko bilje, bun, luda trava) i nekim drugim dodacima, pa je svoje "džointe" slobodno i dalje prodavao širom monarhije, šaljući ih poštom, piše u ponedjeljak u povijesnoj crtici ljubljansko "Delo".

Ljubljanski smotuljci s indijskom konopljom očito su bili namijenjeni razmaženim "pacijentima" izvan Kranjske jer ih je domišljati ljekarnik reklamirao na njemačkom, dok je u domaćem slovenskom tisku onog vremena uglavnom promovirao čajeve, pomade i sirup protiv kašlja od ljekovitog bilja, piše "Delo".

Svoje je cigarete s kanabisom  u novinama i časopisima reklamirao kao lijek protiv astme, bronhitisa i drugih respiratornih poteškoća, ali i sredstvo koje pomaže protiv nesanice, reume i drugih tegoba.

Prema tadašnjoj reklami u novinama. kutija ljubljanskog retro-džointa (ne navodi se koliko je komada sadržavala) stajala je 80 krajcara, za što su se na obližnjoj tržnici mogle dobiti tri litre dobrog vina ili litra ruma.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MARIHUANA, LIJEK