Hrvatska

PREDSJEDNICA: Grabar-Kitarović od SOA-e zatražila izvješće o aferi SMS, želi da se afera što prije raščisti

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović neće za sada sazivati Vijeće za nacionalnu sigurnost (VNS) zbog afere SMS, poručeno je u srijedu iz njezinog Ureda, a od SOA-e je predsjednica zatražila izvješće te želi da se cijela afera što prije raščisti.

"Neka se ova priča završi i raščisti što prije”, poruka je predsjednica Republike koja bi izvješće trebala dobiti nakon povratka ravnatelja SOA-e Daniela Markića u Hrvatsku.

Nužno je, dodaju u njezinom Uredu, da se donesu zaključci postoje li u cijeloj aferi aktivnosti koje su protiv nacionalne sigurnosti ili bi bile kriminalne.

Da bi se trebala održati sjednica VNS-a smatra predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić (SDP), a nakon što je tjednik Nacional objavio da je Blaž Curić, kum potpredsjednika Hrvatskoga sabora i zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića, naredio optuženiku iz afere SMS Franji Vargi da elektronski nadzire ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića.

Ostojić je u srijedu najavio da će zatražiti očitovanje nadležnih službi o navodnoj namjeri Varge da prati i nadzire ministra Božinovića, a rekao je i da ga čudi što predsjednica Republike i predsjednik Vlade ne namjeravaju sazvati sjednicu VNS-a unatoč svim informacijama o mogućim ugrozama sustava kroz 'aferu sms'.

U Uredu predsjednice doznaje se da je ona bila zatečena nakon što su je novinari u Splitu u utorak pitali za komentar navoda u "Nacionalu” te je odmah nakon toga zatražila izvješće od nadležnih službi. Podsjećaju i da sjednicu VNS-a može predložiti i premijer Andrej Plenković.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

predsjednica, soa, afera sms