Zagreb

ZAGREB: Ciklus Suvremenog mongolskog filma od 13. do 15. svibnja u KIC-u

Piše: PolitikaPlus/Hina

U Kulturno informativnom centru (KIC) u Zagrebu od 13. do 15. svibnja održat će se ciklus Suvremenog mongolskog filma s četiri recentna igrana i dva animirana filmska ostvarenja koja pokazuju na koji se način odnos tradicionalne kulture i promjena koje su zahvatile mongolsko društvo odrazio na filmsko stvaralaštvo te zemlje.

Program u ponedjeljak 13. svibnja otvara kratkometražni animirani film "Krila" (r: B. Undram, 2017.), najavljen kao "priča ispričana glazbom i plesom", nakon čega slijedi projekcija igranog filma "Ljudi s plavom pjegom" (2012.) redatelja Sh. Dorsjurena, koji se bavi mongolskim identitetom i tradicijama i kulturama koje izumiru.

"Što znači biti rođen kao Mongol vidjet ćemo u filmu trenutno vodećeg mongolskog redatelja o mongolskom mladiću koji se nije nikada usudio prijeći čak niti granice vlastitoga sela. Kada se nađe u stranoj i dalekoj zemlji prenoseći kulturno nasljeđe svoga naroda za koje mu je djed rekao da ga nikada ne zaboravi, shvati kako je sretan što može živjeti u svojoj domovini", stoji u najavi.

U utorak, 14. svibnja u programu su dugometražni igrani film "Žuto ždrijebe" (r: Ch. Khoroldorj, 2014.) o ljubavi čovjeka i konja, te dokumentarni "Volja za umjetnošću" (r: U. Ikhbayar, 2015.), koji metodom promatranja dokumentira život i umjetnička nastojanja triju obitelji mladih i perspektivnih umjetnika koji žive u Ulan Batoru.

Srijeda, 15. svibnja donosi kratki film "Čudesan let" (r: L. Bat Amgalan, Ian Allardyce, 2015.) o borbi za pronalazak lijeka iznenadnoj gluhoći djeteta, te igrani film "Daljinski upravljač" (r: S. Byamba, 2013.) u kojemu bjegunac koji živi na krovu zgrade u Ulan Batoru i preživljava prodajući mlijeko u mašti pronalazi srodnu dušu u usamljenoj ženi koja živi u susjednoj zgradi.

Ciklus je ostvaren u suradnji s Konzulatom Mongolije u RH te uz potporu zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu. Svi filmovi imaju engleske podnaslove, a ulaz je slobodan na sve projekcije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kic, mongolski film, film