Kultura

VINKOVCI: Sedmi Rimski dani od 31. svibnja do 2. lipnja

FOTO: Facebook
Piše: PolitikaPlus/Hina

Ovogodišnji Rimski dani u Vinkovcima, osmišljeni prije sedam godina s ciljem popularizacije rimske povijesti na tlu tog slavonskog grada, održat će se od 31. svibnja do 2. lipnja i bit će posvećeni životu Gracijana Starijeg, oca rimskih careva Valentinijana I i Valensa koji su rođeni upravo u rimskom naselju na tlu Vinkovaca.

 Manifestaciju je na konferenciji za novinare u utorak najavio vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

 Istaknuo je kako se Rimskim danima želi podsjetiti na bogato rimsko razdoblje vladanja panonskim prostorom, u kojem je na tlu Vinkovaca postajalo značajno naselje Colonia Aurelia Cibalae u blizini kojega se 314. godine vodila bitka za prevlast i moć između careva Konstantina Velikog i Licinija.

 "Očekuje nas bogat vikend u kojemu će svatko moći pronaći nešto za sebe, da bi se kroz tih nekoliko dana vratili dvije tisuće godina unazad i prikazali život iz tog vremena u našim krajevima. Nadam se i kako ćemo Rimske dane uzdignuti do te razine da ih po broju posjetitelja možemo nazvati malim Vinkovačkim jesenima", poručio je Bosančić.

 Direktorica ureda Turističke zajednice Grada Vinkovaca Martina Matković najavila je kako ove godine na Rimske dane dolazi skupina legionara i barbara iz Bugarske, koji će postaviti svoje tabore na obali Bosuta pa će posjetitelji obilaskom tabora moći vidjeti način na koji se živjelo u vrijeme Rimskog carstva.

 Pored već uobičajenih priredbi, kao kao što je Sajam rimskih proizvoda, defilea i prikaza borbi Rimljana i Barbara, održat će se i niz predavanja i radionica na temu staroga Rima, 2. festival craft piva "Beeram domaće", Rimska noć vina te koncerti Prljavog kazališta i Psihomodo popa.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

POVIJEST, VINKOVCI