Scena

GRČKA: Deset godina antipušačkog zakona bez učinka

Piše: PolitikaPlus/Hina

Kada se George Balafutis vratio kući iz New Yorka prije dvije godine bio je šokiran kada je shvatio koliko je malo učinka imalo deset godina antipušačkog zakona na iskorjenjivanje omiljenoga grčkog poroka. 

Tada je Balafutis (38) odlučio pokrenuti internetski portal posvećen informiranju nepušača o tome gdje mogu uživati u jelu ili kavi bez duhanskog dima oko sebe. 

"Nakon toliko mnogo studija o štetnim učincima pasivnog pušenja, neprihvatljivo je da pušači to ignoriraju, naročito kad su trudnice i djeca oko njih", rekao je. 

Balafutisov portal trenutno navodi oko 400 'smoke-free' ustanova, ali priznaje da njegov pokret još nije dobio zamah. 

"Vlasnici klubova i restorana boje se da će izgubiti mušterije koji puše, a političari se boje da će izgubiti glasove", kaže Balafutis, koji se u domovinu vratio jer su mu nedostajali obitelj i prijatelji. 

Stranka pušača 

Grčka je prije deset godina zabranila pušenje u zatvorenim javnim prostorima i uvela stroge kazne za prekršitelje. U praksi se zakon rijetko provodi. 

Nikos Luvros vlasnik je bara u Ateni i ponosan zagovornik prava pušača. U njegovom kafiću pepeljare su posvuda. 

"Ima smisla zabraniti pušenje u bolnici, ali kad je posrijedi zabava morate imati mogućnost da otiđete nekamo gdje možete pušiti", kaže Luvros koji je čak osnovao i političku stranku pušača uoči donošenja antipušačkog zakona 2009. 

U Grčkoj, 72 posto restorana, kafića i barova imaju licenciju za dozvoljeno pušenje, što je najveći broj u EU-u.  

Oko 37 posto Grka puši, u usporedbi s prosjekom od 26 posto u EU-u, podaci su Eurobarometra.

Antipušački zakoni u Grčkoj još sredinom 19. stoljeća

Početkom ove godine europski povjerenik za zdravstvo Vytenis Andriukaitis izgubio je živce kada je ugledao fotografiju državnog tajnika u grčkom ministarstvu zdravstva Pavlosa Polakisa s cigaretom u prostorijama ministarstva. 

"To je sramota! Taj čovjek ne zna ništa o zdravlju", poručio je Andriukaitis. 

Polakis, kirurg s dugogodišnjim stažom, prezrivo je odgovorio na Facebooku: "Prestat ću kad mene bude volja.. ok, čovječe!". 

Antipušački zakoni u Grčkoj sežu u sredinu 19. stoljeća. Tada je Oto Bavarski, prvi grčki kralj nakon oslobođenja od osmanske vlasti, zabranio upotrebu lula i cigareta u javnim uredima i trgovinama. 

Postojeći zakon propisuje globu od 50 do 500 eura za pojedinca i od 500 do 1000 eura za vlasnika objekta u kojemu se zakon krši. 

"Na kraju, pridružit ćemo se civiliziranim nacijama..., što smo mi, europski idioti?", kazao je 2009. sadašnji ministar zdravstva Dimitris Avramopulos, aktualni europski povjerenik za migracije. 

No kada je godinu kasnije Grčku pogodila financijska kriza, rijetki su ugostiteljima osporavali da im poslovanje ovisi o pušačima koji čine većinu gostiju.

Čak i danas "većina vlasnika riskira izigravanje zakona", priznaje Jorgos Kavatas, čelnik udruge malih poduzetnika. 

Zakon se ne poštuje u tolikoj mjeri da je čak i gradonačelnik drugoga najvećeg grčkog grada, Soluna, Janis Butaris, i sam pasionirani pušač, prosvjedovao protiv toga. "Mi smo jedina zemlja u svijetu u kojoj se zakoni ne poštuju samo zato jer nam se to sviđa". 

Kada su antipušački zakoni u pitanju, jedino u čemu su vlasti uspjele je zabrana oglašavanja. Duhanski proizvodi uistinu jesu uklonjeni iz javnog vidokruga, ali okorjeli pušači za to ionako ne mare.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

GRČKA, CIGARETE, PUŠENJE