Hrvatska

Upravno vijeće HZZO-a: Novi lijekovi na osnovnoj listi

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na sjednici Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) na osnovnu listu lijekova stavljena su tri nova lijeka za liječenje multiplog mijeloma, karfilzomib, iksazomib i daratumumab, a na dopunsku listu je stavljen ciklosporin za liječenje suhog oka, priopćio je u četvrtak HZZO.

Dodatno su na liste lijekova stavljene nove generičke i kliničke paralele te novi oblici i/ili nova pakiranja već postojećih lijekova.

Proširene su indikacije za primjenu nekih lijekova koji se već nalaze na listi - lijek pertuzumab se može primjenjivati u  adjuvantnom liječenju bolesnica s HER2 pozitivnim rakom dojke, lijek abirateron kod novodijagnosticiranog hormonski osjetljivog metastatskog karcinoma prostate, a lijek aflibercept kod oštećenja vida uzrokovanog neovaskularizacijom žilnice ili makularnim edemom.

Lijekovi, koji se primjenjuju u prvoj liniji liječenja multiple skleroze (interferon i peginterferon beta, glatiramer acetat i teriflunomid) te dva biološka lijeka (etanercept i adalimumab), moći će se na temelju preporuke bolničkog specijaliste i uz odobrenje bolničkog povjerenstva za lijekove propisivati na recept HZZO-a te podizati u ljekarni na razini primarne zdravstvene zaštite.

Dodatni timovi hitne medicine na državnim cestama tijekom turističke sezone

Za potrebe hitne medicine na državnim cestama na području Hrvatske tijekom turističke sezone od lipnja do rujna ove godine osigurana su dodatna sredstva županijskim zavodima za hitnu medicinu.

Dodatni 21 tim hitne medicine organizirat će se za dežurstva na dionicama autocesta i državnih cesta, za što je HZZO u svom proračunu osigurao financijska sredstva u iznosu od 7.901.719 kuna.

HZZO će provesti natječaj za financiranje pripravničkog staža doktora medicine, doktora dentalne medicine, magistara farmacije i magistara medicinske biokemije i laboratorijske medicine u 2019. godini, u zdravstvenim ustanovama i kod privatnih zdravstvenih radnika koji s HZZO-om imaju sklopljen ugovor za provedbu zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

lijekovi, hzzo