Svijet

Izbori za Europski parlament: Danas glasuju Česi i Irci

Piše: PolitikaPlus/Hina

Građani Češke i Irske glasuju u petak na izborima za Europski parlament, pošto su dan ranije to učinili birači u Velikoj Britaniji i Nizozemskoj.

Četverodnevnom glasanjem u 28 zemalja članica počinje novi politički ciklus u Uniji u kojemu će se izabrati i novi čelnici europskih institucija.

Također, izbori dolaze u vrijeme planiranog odlaska Velike Britanije iz Unije te prijetnji koje dolaze izvana i iznutra. Velika Britanija i Nizozemska glasale su u četvrtak, no većina od 28 članica na glasanje će u nedjelju. Više od 400 milijuna glasača sudjelovat će na izborima.

Češki glasači mogu glasati u petak i subotu, dok će se irska glasačka mjesta zatvoriti u petak navečer. Glavno je pitanje hoće li europska zakonodavna tijela, kojima su dugo dominirale stranke lijevog i desnog centra, biti paralizirane izbornim uspjehom skupina koje su na marginama političke sfere Europe.

Novi će parlament biti vrlo bitan u odabiru novih članova Europske komisije prije nego li započnu s normalnim radom i raspravama o novih inicijativama i glasanju o ključnim problemima, poput budućeg europskog budžeta.

Populističke stranke diljem Unije provode kampanje kako bi nanovo izgradile EU na svoj način, a njihove brojke u Parlamentu mogle bi porasti nakon izbora.

Još jedna briga je odaziv glasačkog tijela. Postotak glasača uobičajeno je manji od izlaska na lokalne ili parlamentarne izbore u svakoj od članica, a upravo mali odaziv mogao bi manjim marginalnim strankama pojačati utjecaj.

U slučaju Češke, odaziv je 2014. godine bio 18 posto, u Irskoj je radi usporedbe bio 52 posto.

Irski odaziv mogao bi biti i još veći zbog ovogodišnjeg referenduma koji se održava u isto vrijeme, a gdje Irci glasaju o liberalizaciji zakona u razvodu braka. Potencijalno iznenađenje u Češkoj mogla bi biti Piratska stranka koja stoji vrlo dobro u anketama.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ČESI, IRSKA