Svijet

Tragedija na Dunavu: Dosad osam mrtvih, minimalne šanse da će biti još preživjelih

FOTO: AP/EPA
Piše: PolitikaPlus

Minimalni su izgledi da će netko iz skupine 20 nestalih južnokorejskih turista koji su bili na brodu koji je potonuo u Dunav u Budimpešti biti pronađen živ, objavile su vlasti.

Brod s južnokorejskim turistima sudario se u srijedu navečer s drugim brodom na Dunavu u blizini mađarskog parlamenta i zatim potonuo u rijeku, nabujalu zbog snažnih kiša i s vrlo jakim strujama. 

Dosad je pronađeno osam mrtvih, a 20 južnokorejskih turista smatra se nestalima. 

"Ne bih trebao reći da nema nade, reći ću da postoje minimalni izgledi", kazao je Pal Gyorfi, glasnogovornik mađarske službe hitne pomoći. 

"Tome je tako zbog temperature vode, zbog snažnih struja, zbog magle iznad površine vode i zbog odjeće koju su nosili ljudi upali u rijeku", rekao je. 

Potraga u koju su uključene sve mađarske službe spašavanja i dalje traje, ali je iznimno otežana teškim vremenskim uvjetima. 

Mađarska vlada u međuvremenu je pokrenula istragu o nesreći. 

U Seulu je južnokorejski predsjednik Moon Jae-in izjavio da će njegova vlada surađivati s mađarskom u istrazi.

Na brodu je u trenutku nesreće bilo 30 južnokorejskih turista, troje turističkih vodiča i dva člana posade.

Sedmero turista je spašeno, sedam ih je pronađeno mrtvih, kao i jedan od mađarskih članova posade. 

Potonuli brod naziva Sirena je 27 metara dugi riječni brod s dvije palube. Ima motor od 150 konjskih snaga i može primiti do 60 ljudi. Izgrađen je u Sovjetskom Savezu 1949. godine. Zasad nitko od nadležnih vlasti ili brodara nije komentirao starost plovila. 

U trenutku nesreće bio je na rutinskom večernjem turističkom krstarenju Dunavom. Stručnjaci pretpostavljaju da se sudario s mnogo većim brodom i brzo potonuo. 

Havarija se dogodila na popularnom dijelu Dunava s kojeg turisti na brodovima mogu vidjeti osvijetljeni grad i zgradu parlamenta.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DUNBAV, budimpešta, BRODOLOM