Svijet

VELIKA BRITANIJA: Trump započinje trodnevni posjet Velikoj Britaniji ručkom s kraljicom Elizabetom

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik SAD-a Donald Trump prvi će dan svog trodnevnog posjeta Velikoj Britaniji započeti sastankom s kraljevskom obitelji i ručkom s kraljicom Elizabetom u Buckinghamskoj palači.

Posjet, koji je planiran prije nekoliko mjeseci povodom 75. obljetnice iskrcavanja u Normandiji, odvija se u vrijeme procesa brexita i odluke britanske premijerke Therese May da podnese ostavku na tu dužnost.

Trump se i prije svog dolaska već umiješao u previranja u vodstvu Konzervativne stranke te je izrazio podršku žestokom zagovorniku brexita Borisu Johnsonu.

Trumpov prvi dan u Londonu bit će popraćen prosvjedima.

Tijekom banketa u Buckinhamskoj palači u centru Londona, stotine prosvjednika planiraju održati "narodni banket" na Trgu parlamenta nekoliko stotina metara dalje.

Nakon ručka s kraljicom, predsjednik će sa suprugom Melanijom Trump posjetiti Westminstersku opatiju te položiti vijenac na Grob neznanog vojnika.

Melania će se potom, prije državnog banketa u ponedjeljak navečer, uz popodnevni čaj sastati s princom Charlesom, nasljednikom trona.

Trump će se u utorak sastati s May, nekoliko dana prije nego što odstupi s mjesta premijerke, kao i s američkim i britanskim poslovnim čelnicima.

Trumpov posjet Britaniji završit će u srijedu velikom ceremonijom u južnom gradu Portsmouthu gdje će se obilježiti Dan D i iskrcavanje u Normandiji 1944. godine kada se u Drugom svjetskom ratu oko 160 tisuća britanskih, američkih, francuskih i drugih savezničkih vojnika iskrcalo u Normandiju na zapadu Francuske koji je bio pod njemačkom okupacijom.

Predsjednik će potom otputovati u Francusku i Irsku.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

trump, enegleska