Mojbiz

MINISTAR: Pavić poziva sindikate na dijalog, bez odgovora o ostavci

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić pozvao je u četvrtak sindikate na dijalog o mirovinskoj reformi, no nije konkretno odgovorio na pitanje je li spreman na ostavku ako mirovinska reforma ne prođe.

Pavić je u izjavi novinarima nakon Vladine sjednice pozvao sindikate da sjednu s Vladom na razgovor ali nije konkretno odgovorio na njihov zahtjev za njegovom smjenom, niti hoće li odustati od produženja roka za punu mirovinu na 67 godina.

Pavić je istaknuo kako je premijer Andrej Plenković najavio da će sindikate pozvati na razgovor, te poručio da Vlada poštuju prikupljene potpise i nikada nije podcjenjivala snagu sindikata.

Tri sindikalne središnjice zatražile su krajem svibnja Pavićevu smjenu prozivajući ga da je "varao narod i zloupotrebljavao proračunska sredstva u kampanji protiv sindikalne inicijative '67 je previše', koja je prikupila oko 700.000 potpisa".

Također su objavile da izlaze iz Gospodarsko-socijalnog vijeća jer se tamo favoriziraju poslodavci i nema socijalnog dijaloga na ravnopravnoj osnovi.

"Sindikati će biti pozvani u proces dijaloga dok traje procedura brojanja potpisa, socijalni dijalog ne smije stajati slijedećih godinu i pol dana. Imamo referendumsku inicijativu, ali i to da GSV ne funkcionira već nekoliko mjeseci, usuglasili smo novi sporazum koji su sindikati odbili potpisati", kazao je Pavić.

Na novinarsku opasku da sindikati očito neće odustati od svojih zahtjeva jer su skupili više nego dovoljno potpisa, Pavić je pozvao da se pričeka predaja potpisa.

"Treba obnoviti socijalni dijalog, sjesti za stol, razjasniti da se ne može samo neke komponente iz mirovinske reforme izuzeti, već cjelovito gledati mirovinski sustav", naglasio je.

Kazao je da se na sastanku koji je Vlada imala s koalicijskim partnerima razgovaralo prvenstveno o proceduri da se predaju i prihvate potpisi sindikalne inicijative "67 je previše".

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

marko pavić, sindikati