Hrvatska

NESUGLASICE: EU podijeljen prema otvaranju pregovora s Albanijom, Makedonijom, a Cipar prijeti vetom zbog Turske

Piše: PolitikaPlus/Hina

Članice Europske unije sukobile su se u ponedjeljak na pitanju treba li početi pregovore o članstvu s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, dok je Cipar prijetio vetom na buduća proširenja ako EU oštrijim stavom ne zaustavi turska bušenja u vodama ciparskog isključivog gospodarskog pojasa.

Ministri iz 28 članica EU počeli su razgovarati o službenom otvaranju pregovora s dvije balkanske države u utorak, godinu dana otkako su Francuska i Nizozemska, strahujući od nezadovoljstva vlastitih birača, blokirale početak zahtijevajući da apsirantice provedu više reforma.

Sjeverna Makedonija u međuvremenu je zaključila povijesni sporazum s Grčkom okončavši višedesetljetnu svađu o imenu te desetak članica EU smatra da je zaslužila nagradu u vidu otvaranja pregovora.

No i sam EU smatra da mora djelovati,  s jedne strane da pokaže vlastitu vjerodostojnost, a s druge da se suprotstavi onome što smatra rastućim utjecajem Rusije i drugih sila na regiju zapadnog Balkana. 

No diplomati iz zemalja članica nisu uspjeli iznjedriti zajedničku izjavu koja treba podršku svih članica da bi bila prihvaćena.

"Veliko je neslaganje vlada i nije sigurno da će se postići sporazum", otkrio je u ponedjeljak navečer diplomat iz EU.

Nesuglasice i dalje postoje prema nacrtu u kojem bi trebalo stajati da će proširenje ovisiti o sposobnosti EU da se reformira kao i o sposobnostima novih članica da se uspješno integriraju.

Prema najnovijoj verziji izjave u koju je novinska agencija Reuters imala uvid, odluka o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom odgađa se do listopada, odnosno tek nakon što se tim pitanjem pozabavi njemački parlament. 

Tursko bušenje u ciparskom EEZ-u

Sastanak se zakomplicirao jer je Cipar zaprijetio da će blokirati cijeli tekst o izgledima za pristupanje novih članica Europskoj uniji, a u toj su skupini još Kosovo, Srbija, Crna Gora te Bosna i Hercegovina.

Ciapr traži da EU zauzme oštrije stajalište prema Turskoj koju optužuje da buši naftu u istočnom Mediteranu čime, kako smatra službena Nikozija, krši ciparski isključivi gospodarski pojas (EEZ).

Cipar i Grčka mogli bi tražiti sankcije Unije protiv Turske, no čini se da europskom bloku to sada nije prioritetno pitanje. 

Ministri za Europsku uniju na sastanku u utorak, ali i premijeri koji će se sastati u Bruxellesu u četvrtak i petak ipak će objaviti upozorenje Ankari. Prema sadašnjem nacrtu ministarske izjave upozoravaju Tursku da se svojim postupcima "nastavlja udaljavati od Europske unije" i pozivaju je da prekine "protuzakonita" bušenja. 

Turska tvrdi da buši plin u pojasu koji je u njezinu ozemlju. 

Diplomati su kazali da Cipar traži oštriju prijetnju ako Ankara ne posluša te bi EU mogao službeno prekinuti razgovore o carinskoj uniji s Turskom s kojom treba sklopiti sporazum o ukidanju viza za turske državljane koji putuju EU , kao i to da bi mogla prekinuti financiranje Turske, inače ključne članice NATO-a. 

EU je službeno prekinuo pregovore o članstvu s Turskom počete još 2005., nezadovoljan represijom koju provodi predsjednik Recep Tayip Erdogan nakon neuspjela državnog udara 2016.

Odnosi između Turske i EU su napeti no EU snažno ovisi o spremnosti Turske da joj bude partner u sigurnosnoj politici, napose da nastavi zadržavati migrantski val koji preko Turske stiže s istoka. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

turska, makedonija, cipar, albanija, eu