Regija

DODIK: Obavještajna agencija BiH prisluškuje medije iz Hrvatske, BiH i Srbije

Piše: PolitikaPlus/Hina

Novinari i deset medijskih kuća iz Hrvatske, BiH i Srbije pod obradom su agenata Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) u BiH koju nadzire najveća bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA), izjavio je u utorak predsjedavajući BiH Predsjedništva Milorad Dodik.

Dodik je na konferenciji za novinare u utorak u Istočnom Sarajevu rekao da je OSA, kojoj je na čelu Osman Mehmedagić Osmica, blizak obitelji bošnjačkog lidera Bakira Izetbegovića, 10. travnja donijela odluku o 'obradi' pod djelovodnim brojem protokola 05/1-4-1547/19, ustvrdio je Dodik.

Pod nadzorom je deset medija, rekao je i pojedinačno naveo Dnevni avaz, Radio televizija Republike Srpske, Večernji list, Nacional, Dnevni list, Poskok.info, Dnevno.ba, Večernje novosti, Kurir i Informer.

Ustvrdio je da je naređeno i praćenje medija i novinara.

„Točno je da je rečeno da se mora otvoriti sustav praćenja rada tih medija, a to znači prikupljanje podaničkih suradnika koji će pisati kako im bude naloženo“, rekao je Dodik.

Za takav rad državne sigurnosne agencije optužio je členika stranke SDA Bakira Izetbegovića.

"To (OSA) je otuđeni centar moći koji je pod izravnim nadzorom Bakira Izetbegovića. OSA je trebala inkriminirati različite nepodobne ljude“, istaknuo je Dodik.

Predstavnici medijskih kuća zatražili su temeljitu istragu ovih navoda. Glavni i odgovorni urednik Večernjeg lista Jozo Pavković rekao je za portal sarajevskog Dnevnog Avaza da se radi o zabrinjavajućoj objavi te da će zatražiti provjeru navoda i kažnjavanje odgovornih.

"Utvrdi li se točnom, onda ćemo posve sigurno izvijestiti sve relevantne adrese te zatražiti zaštitu međunarodnih medijskih udruženja, ali i kažnjavanje odgovornih za pokušaj gušenja slobode riječi", rekao je Pavković.

Sumnja se da je Obavještajno-sigurnosna agencija u nekoliko navrata stajala iza pokušaja diskreditiranja dužnosnika u BiH, ali i da je umiješana u fabriciranja afera navodnog vrbovanja selefija za račun hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) u BiH.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DODIK, SOA