Svijet

CRKVA: Vatikan tvrdi kako Kina zastrašuje katolike vjerne papi

Piše: PolitikaPlus/Hina

Vatikan je u petak od komunističke vlade Kine zatražio da prestane sa zastrašivanjem katoličkih svećenika koji žele ostati posve odani papi te odbijaju potpisati dvosmislene službene obrasce za registraciju.

Zahtjev, izrečen u smjernicama Vatikana upućenim svećenstvu na kontinentalnoj Kini, najnoviji je sukob u odnosima između Svete Stolice i Pekinga, otkako su dvije strane potpisale povijesni i sporni pakt o imenovanju biskupa prošlog rujna.

Prema kineskom zakonu, svećenici i biskupi moraju se registrirati. Također moraju potpisati obrazac kojim prihvaćaju principe samostalnosti, autonomije i samouprave Crkve u Kini.

Neki od njih su odbili potpisati zbog straha da bi time ugrozili vjernost papi kao svom religijskom vođi i samostalnost lokalne Crkve o pitanjima doktrine.

Katolici su u Kini više od pola stoljeća bili podijeljeni na "službenu" državnu Crkvu i "neslužbenu" podzemnu Crkva koja je ostala vjerna Rimu.

Dijelovi podjela počeli su polako nestajati nakon sklapanja sporazuma u rujnu koji papi daje posljednju riječ pri imenovanju biskupa. No, proces registracije izazvao je poteškoće kod onih koji dolaze iz neslužbene Crkve.

Vatikan u smjernicama poziva da se u procesu registracije "iskaže više poštovanja prema Katoličkoj doktrini, kao i savjesti onih kojih se tiče".

"Sveta Stolica zahtjeva da se na 'neslužbene' Katoličke zajednice ne vrši pritisak zastrašivanjem, što se, nažalost, već dogodilo", dodaje se u smjernicama.

Smjernice, koje su zatražili i pojedini kineski biskupi, navode kako bi kler trebao zahtijevati uključivanje rečenice u kojoj će se navesti da će se poštivati Katolička doktrina.

Ako vlasti to ne dopuste, svećenik ili biskup bi se, prije potpisivanja, javno trebao usprotiviti pred vlastima, po mogućnosti u prisutnosti svjedoka.

Povijesni sporazum potpisan u rujnu između Vatikana i Kine podijelio je katolike u Kini i diljem svijeta, dok pojedini kritičari tvrde da je papa Franjo popustio tamošnjoj komunističkoj vladi.

Najotvoreniji kritičar sporazuma je kardinal Joseph Zen, bivši nadbiskup Hong Konga.

Ustav Kine jamči religijsku slobodu, no otkako je predsjednik Xi Jinping preuzeo vlast prije šest godina, vlada je postrožila ograničenja za religije koje smatra prijetnjom autoritetu vladajuće Komunističke partije.

Kina održava politiku koju naziva "sinizacijom" religije, čime pokušava iskorijeniti strane utjecaje i nametnuti poslušnost Komunističkoj partiji.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vatikan, crkva