Hrvatska

VLADA: Osnovano Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskog borbenog aviona

Piše: PolitikaPlus/Hina

Vlada je na sjednici u četvrtak osnovala Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona, u skladu sa zaključcima Vijeća za obranu i Odbora za obranu Hrvatskoga sabora da Hrvatska treba očuvati sposobnost zaštite zračnog prostora vlastitim borbenim zrakoplovima.

"To je strateški projekt cijele države visoke financijske vrijednosti, koji mora biti transparentan i zakonit. Zato mi je drago da su Vijeće i Odbor dali jednoglasno potporu Vladi za pokretanje procesa nabave", rekao je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Njome Vlada, dodao je, pokreće proces nabave višenamjenskog borbenog aviona imajući u vidu potrebne sposobnosti i raspoložive financijske mogućnosti države.

"Smatram da Hrvatska vojska i država nisu iste sa i bez nadzvučne borbene komponente hrvatskog ratnog zrakoplovstva. S borbenim zrakoplovstvom jače su i Hrvatska vojska i hrvatska država", naglasio je.

Zadaća Međuresornog povjerenstva je da pripremi i provede postupak nabave višenamjenskoga borbenog aviona te predloži Vladi i drugim nadležnim tijelima donošenje odgovarajućih odluka.

Osim toga, Povjerenstvo treba pronaći moguće opcije za obuku pilota za višenamjenski borbeni avion te u vezi s time predložiti Vladi i drugim nadležnim tijelima donošenje odgovarajućih odluka.

Supredsjedatelji povjerenstva su predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić i direktor Glavnog stožera Oružanih snaga viceadmiral Robert Hranj.

U Povjerenstvu su i savjetnik predsjednice Republike za obranu i nacionalnu sigurnost Zrinko Petener, predsjednik Odbora za obranu Hrvatskoga sabora Igor Dragovan, potpredsjednik toga Odbora Anđelko Stričak, ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić, predstojnica Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Maja Čavlović, ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije brigadni general Ivica Kinder, posebni savjetnik predsjednika Vlade Robert Kopal, zamjenica glavne tajnice Vlade Ivona Ferenčić, pomoćnica ministra financija i glavna državna rizničarka Ivana Jakir-Bajo, pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Vice Skračić, pomoćnik ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Zvonimir Novak, zapovjednik Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva brigadni general Mato Mikić, te brigadiri Davor Tretinjak i Željko Ninić iz Samostalne služba za upravljanje projektima Ministarstva obrane.

"Pitanje obrane i  nabave višenamjenskog borbenog aviona je nadstranačko pitanje, traži potporu pozicije i opozicije, zato smatramo kako je važno da se Hrvatski sabor uključi u taj proces. Tako će u međuresornom povjerenstvu biti predsjednik i potpredsjednik Odbora za obranu Sabora", rekao je Krstičević naglasivši kako je riječ o složenom projektu koji se može realizirati samo uz zajedništvo i potporu svih institucija.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

borbeni zrakoplovi