Regija

BIH: Dvojica radikalnih islamista u BiH osuđeni za pripremanje terorističkih napada

Piše: PolitikaPlus/Hina

Sud Bosne i Hercegovine u četvrtak je osudio dvojicu islamista na četiri odnosno dvije i pol godine zatvora zbog planiranja terorističkih napada 2018. na policiju državne i županijske, tuzlanske policije, izvijestio je portal Detektor koji prati procesuiranja pred državnim  sudom.

Maksim Božić, pravoslavni Srbin koji je prešao na islam, i Edin Hastor, Bošnja musliman, obojica članovi ultrakozervativnog selefijskog pokreta, proglašeni su krivim za suradnju s neimenovanim osobama kako bi došli do oružja i eksplozivnih naprava.

Kako je sudac Anđelko Marijanović, Božić i Hastor su planirali i pripremali na području BiH teroristički napad, a njihova meta trebali su biti objekti državne Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Istočnom Sarajevu, te zgrada MUP-a Tuzlanske županije.

“U svrhu izvršenja planiranog terorističkog čina Božić je sredinom lipnja 2017. zatražio od zaštićenog svjedoka A da mu, nakon što pribavi oružje za izvršenje planiranog terorističkog čina, snimi video-oporuku o smrti u džihadu i objavi u medijima poslije izvršenja djela. U tu svrhu je u ožujku 2018.  Hastor, znajući da Božić planira izvršenje terorističkog čina i to napad na zgradu SIPA-e u Istočnom Sarajevu i MUP-a Tuzlanske županije, osigurao prostorije vlastite obiteljske kuće za potrebe izvršenja terorističkog čina koji su spriječili pripadnici SIPA-e”, naveo je Marijanović.
Zaštićeni svjedok A je svojim iskazom, kako je naveo sudac Marijanović, u cijelosti potvrdio namjeru Božića i Hastora da počine terorističke napade, a iskaz ovog svjedoka poklapa se s iskazima drugih svjedoka.
Uhićeni su u srpnju 2018., a policija je zaplijenila bombe, automatsko oružje, pancirke i drugu vojnu opremu.

Radikalni islamski selefijski pokret učvrstio se tijekom rata u Bosni i Hercegovini, a zagovarali su ga strani borci koji su se dolazili boriti na strani bošnjačke Armije BiH. Zajedno s njima  iz zemalja arapskog zaljeva financiran je dolazak propovjednika koji su zagovarali selefijski oblik Islama. Prema ranijim procjenama sigurnosne agencije u BiH više tisuća njihovih pripadnika predstavlja sigurnosnu prijetnju. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

terorizam, bih