Kultura

KNJIŽEVNOST: Nagrada "Tin Ujević" pjesnikinji Božici Jelušić za zbirku "Kotačev Slavopoj"

Piše: PolitikaPlus/Hina

Književnu nagradu Tin Ujević, za najbolju novu zbirku pjesama objavljenu od svibnja 2018. do svibnja 2019., prosudbeno povjerenstvo je jednoglasno dodijelilo književnici Božici Jelušić za knjigu "Kotačev slavopoj" u izdanju nakladne kuće Tonimir iz Varaždinskih Toplica.

Povjerenstvo u sastavu Tin Lemac, Ružica Cindori i Tito Bilopavlović u obrazloženju ističe kako je pjesništvo Božice Jelušić obilježilo nekoliko desetljeća suvremenoga hrvatskoga književnog stvaralaštva. 
Jelušić je unatoč brojnim poetičkim mijenama i raznorodnosti lirskih glasova, ostala vjerna tradicionalnoj poetici i svim njezinim tvorbenim sastavnicama. 

To je, ocjenjuje povjerenstvo, u današnjem vremenu znak neodustajanja od vlastitosti kad zaglušna buka različitih i istih pjevanja opterećuje književno polje. 

U zbirci "Kotačev slavopoj" autorica je istaknula tri vlastite pjesničke preokupacije - odnos prema životu, suvremenosti i poeziji, a pjesme su pisane pravilnom formom soneta ili u četverostisima s obgrljenom rimom. 
 Povjerenstvo ocjenjuje kako u pjesmi po kojoj je zbirka naslovljena, pjesnikinja radi manifest spajajući sve navedene preokupacije te ističe određeno metapoetičko i autopoetičko sanjarenje.
 "Dosljednost u oblikovanju poetike, probrana poetska retorika, suptilno baratanje tradicionalnim tvorbenim načelima i neodustajanje od poezije kao života čine Božicu Jelušić jednom od najznačajnih pjesničkih osobnosti suvremenog hrvatskog pjesništva", zaključuje se u obrazloženju.
 Na ovogodišnji natječaj za književnu nagradu "Tin Ujević" stiglo je 59 knjiga, a u uži izbor su ušli - Božica Jelušić sa svojim "Kotačevim slavopojem", Sonja Manojlović zbirkom "Gledajući odgovore", Zvonimir Mrkonjić s "Reciklažnim dvorištem" i Davor Šalat zbirkom "Zvijezde, davna lica spašenih".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

književnost, božica jelušić