Zagreb

Prgomet (HDZ) o zagrebačkom GUP-u: Ne želimo graditi New York niti Beograd na Savi

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Drago Prgomet (HDZ) poručio je u srijedu da gradski zastupnici HDZ-a ne žele da se na prostoru Velesajma i Hipodroma, ako dođe do promjene GUP-a, gradi "New York niti Beograd na Savi".  

Poručio je da će HDZ tražiti da na prostoru Velesajma i Hipodroma budu sadržaji primjereni gradu koji je srednjoeuropska metropola. "Mi ne želimo ovdje graditi New York niti želimo graditi Beograd na Savi", istaknuo je.    

HDZ će poštivati volju građana o "Zagrebačkom Manhattanu"

U stanci sjednice Gradske skupštine Prgometa su novinari pitali kakav će biti stav HDZ-a ako građani budu protiv "Zagrebačkog Manhattana", a on je odgovorio da će HDZ poštivati volju građana.

"Ako građani na referendumu kažu da se slažu ili ne slažu s nečim, onda je to za nas doslovce obvezujuće. Sve dok ne bude referenduma, Gradska skupština će donositi odluke, vezane i uz GUP, koji samo daje pretpostavke za određene promjene u građenju Zagreba", rekao je

Ustvrdio je kako je HDZ bio vrlo odgovoran u procesu donošenja GUP-a, načelno su za donošenje novog GUP-a, ali uz poštivanje procedure.

"Nismo niti u jednom trenutku a priori zauzimali stav 'za' ili 'protiv. Načelno smo za to da se donese novi GUP, mislim da u Zagrebu nitko nije protiv toga jer bez novog GUP-a nema gradnje, nema širenja grada, nema 'kranova', a svi hoćemo da se ljudi zaposle, da se radi, da se gradi, da u konačnici grad profitira od toga", rekao je Prgomet. 

No, u HDZ-u su vrlo jasni i oko poštivanja procedure. "Ako je Ministarstvo graditeljstva dalo nalog da se isprave određeni propusti u GUP-u, bez tih ispravaka mi nećemo podržati GUP", poručio je Prgomet.

Najavio je kako je HDZ-u GUP prihvatljiv uz sedam amandmana, koji su važni za život građana po pojedinim četvrtima, koji će omogućiti gradnju vrtića, škola, crkve, ulica...

Upitan da objasni zašto je "HDZ-ovo ministarstvo (Ministarstvo zaštite okoliša i energetike)" dalo "zeleno svjetlo" GUP-u, a "HNS-ovo ministarstvo (Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja)" nije, Prgomet je rekao da su oba ministarstva u istoj Vladi, a očito nisu odgovorni za iste sadržaje.

Očekujemo da gradski uredi provedu zatražene promjene

"Očigledno je svako ministarstvo gledalo svoj segment koji pokriva unutar GUP-a i dalo je svoje mišljenje. Mi poštujemo odluke Ministarstva graditeljstva, koje je tražilo dodatne izmjene, dopune i javnu raspravu. Dakle, nije odbacilo GUP nego je tražilo promjene pa očekujemo da gradski uredi te promjene izvole provesti", kaže Prgomet.

Napomenuo je da Zagreb i priobalni gradovi moraju od ministarstva tražiti dozvole za prenamjene GUP-a, a drugi kontinentalni gradovi, poput Osijeka, ne moraju. "Županije također moraju i sad je to pitanje tumačenja zakona", kazao je Prgomet.

Komentirajući novo zaduženje Zagrebačkog holdinga, Prgomet je rekao da za sada Holding servisira svoje dugove pa su u HDZ-u svjesni da bez novog zaduženja neće moći funkcionirati, ali će danas na sjednici Gradske skupštine potegnuti pitanje kvalitete rada menadžmenta i njegova daljnjeg funkcioniranja.

"Neću reći da nemaju povjerenje nego tražimo jasne odgovore - zašto, kako i kada i na koji način se radi i vodi Holding", rekao je Prgomet.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

drago prgomet, zagrebački gup