Hrvatska

PLENKOVIĆ: Boljim statusom socijalnih radnika u konačnici će profitirati korisnici

Piše: PolitikaPlus/Hina

Premijer Andrej Plenković poručio je u četvrtak da Vlada i državne institucije moraju pokazati poštovanje prema socijalnim službama, čijim će boljim statusom i koordinacijom u konačnici najveću korist ostvariti korisnici socijalne skrbi.

To je pouka koju, nažalost, moramo izvući iz ove tragedije koja se dogodila u Đakovu, rekao je premijer na početku sjednice Vlade, još jednom osuđujući zločin u kojem je korisnik socijalne skrbe u đakovačkom Centru za socijalnu skrb ubio socijalnu radnicu Blaženku Poplašen i ranio pravnika Ivana Pavića.

Plenković je izrazio nadu da će se teško ranjeni  Pavić ipak oporaviti od ozljeda. Resornoj ministrici Murganić zahvalio je što je promptno reagirala i odmah otišla u Đakovo, a ministru unutarnjih poslova Božinoviću što je poduzeo potrebne radnje s Ravnateljstvom policije da se ispitaju okolnosti slučaja, pa i postupanja policije u vezi upozorenja koje je poslano iz Centra za socijalnu skrb policijskoj postaji u Đakovu.

Vezano za jučerašnji sastanak, na kojem je razgovarao s predstavnicima komore, udruge i sindikata socijalnih radnika o položaju socijalnih radnih i stručnih službi, premijer je podsjetio da su dogovorili tri temeljne točke koje mogu popravi njihov status i fizičku zaštitu.

To uključuje unaprijeđenje postojećih mehanizama fizičke zaštite, dobivanje statusa službene osobe, koje će se riješiti prilikom promjena Kaznenog zakona, i unaprjeđenje međuresorne koordinaciju između pravnih subjekata na operativnim razinama.

Plenković je ustvrdio da se samo na temelju cjelovite informacije, bilo da je ona zdravstvenog ili sigurnosnog karaktera, može osigurati trenutna akcija svih nadležnih tijela i pomoć da se utvrde sve okolnosti i činjenice kako bi se izbjegle takve tragedije, a istodobno da se vodi računa o dostojanstvu i dignitetu ljudi koji rade u sustavu socijalne skrbi.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

andrej plenković, socijalni radnici