Svijet

LONDON: Britanija će ubrzati puštanje iranskog tankera ako dobije jamstva da ne plovi za Siriju

Piše: PolitikaPlus/Hina

Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt kazao je iranskom kolegi u subotu da će Britanija ubrzati puštanje zadržanog naftnog tankera Grace 1 ako Teheran zajamči da tanker neće uploviti u Siriju.

Britanska kraljevska mornarica zadržala je prošlog tjedna iranski tanker blizu obale Gibraltara zbog sumnje u kršenje sankcija protiv Sirije.

Iran zahtjeva da Britanija pusti brod te poriče da je tanker trebao dostaviti naftu u Siriju čime bi prekršio sankcije Europske unije.

Situacija je pojačala napetosti u Perzijskom zaljevu, a Britanija je u četvrtak kazala kako se morala braniti od iranskih brodova koji su pokušali prepriječiti put britanskom tankeru.

Hunt je rekao da je telefonski razgovor s iranskim ministrom vanjskih poslova bio konstruktivan te da je Mohammad Javad Zarif rekao kako Iran želi riješiti prijepor i ne želi eskalaciju napetosti.

"Potvrdio sam mu da razlog naše zabrinutosti nije podrijetlo nafte s tankera Grace 1, nego njegovo odredište te da će Britanija ubrzati puštanje broda ako dobije iranska jamstva da on neće ploviti u Siriju nakon procesa u Gibraltaru", napisao je Hunt na Twitteru.

Teheran tvrdi da su Sjedinjene Države naredile zadržavanje tankera. Washington je nametnuo sankcije Iranu u svrhu obustave iranskog izvoza nafte.

Europske države nisu nametnule sankcije Iranu, ali jesu iranskom savezniku Siriji nakon što je u toj zemlji 2011. godine izbio rat.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

london, iran