Hrvatska

Penava razgovarao s Plenkovićem: Potrebno zadržati mir i stabilnost i kroz dijalog riješiti problem

Piše: PolitikaPlus/Hina

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava u nedjelju je potvrdio da je tijekom dana više puta razgovarao s premijerom Andrejom Plenkovićem vezano uz odluku Ustavnoga suda te da mu je premijer rekao kako je potrebno zadržati mir i stabilnost, a kroz komunikaciju i dijalog pokušavati riješiti pitanje uporabe jezika i pisma nacionalnih manjina u Vukovaru.

Odlukom Ustavnog suda o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u Vukovara određeno je da se prava srpske nacionalne manjine u tom gradu moraju unaprijediti.

"Premijer mi je rekao da je potrebno zadržati mir i stabilnost, a kroz komunikaciju i dijalog pokušavati riješiti ove stvari”, rekao je Penava u Dnevniku Nove tv,  upitan što mu je premijer rekao, dodavši da je premijer „otvoren, širok tip te u potpunosti razumije situaciju”.

"Znam da je u potpunosti svjestan težine problema s kojim se suočavamo svaki dan mi u gradu, a posljedično s tim i Vlada”, rekao je Penava.

Smatra da će se svatko razuman, pa tako i Vlada, držati slova zakona, a i načela pravednosti i uvažiti da su, ipak, sukladno Ustavu, neke stvari, poput ljudskog života i dostojanstva, puno značajnije od nekih drugih stvari. "I da prvo trebamo riješiti te nesretne okolnosti i zločine koji su počinjeni tijekom Domovinskog rata, a onda nastaviti na čistim temeljima graditi bolje društvo i državu gdje će biti prostora za svako, pa i najmanje pravo koje se tiče bilo nacionalnih manjina, bilo ikoga drugoga tko živi u ovoj državi”, rekao je Penava.

Istaknuo je pritom da je Vlada premijera Plenkovića izutetno puno napravila za Vukovar, napravila izvrsne pomake za sve građane Vukovara. "I na tome im mogu samo zahvaliti”, rekao je dodavši da bi bilo što drugo da kaže bilo nefer i nekorektno.

Penava se boji da bi se zbog primjene odluke Ustavnoga suda mogli ponoviti neredi poput onih 2013. godine kada su postavljene dvojezične ploče na državne institicije i to stoga što, kako je rekao, kuha u većinskom narodu.

"Bojim, bojim. I to moram reći da se bojim jako”, odgovorio je na pitanje voditelja Dnevnika  dodavši da pritom ne bi u prvi plan stavio srpsku nacionalnu manjinu jer, kako je ocijenio, problem u gradu Vukovaru nije uzrokovan, kako to mediji često prezentiraju, odnosima bilo koje nacionalne manjine prema većinskom narodu ili državi.

"Ovdje se bojim da se ispod površine zapravo kuha u većinskom narodu jer odnos institucija, na kraju krajeva, poštivanja Ustava, temeljnih akata ove države, nije na razini na kojoj bi trebao biti”, ustvrdio je.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović je u petak obrazlažući odluku Ustavnog suda rekao da sud zabrinjava što vukovarsko Gradsko vijeće nije donijelo odluke o pravima pripadnika srpske nacionalne manjine. Stoga im je Ustavni sud naredio da u listopadu postupe po vlastitom statutu i zakonu i donesu odluke i o tome obavijeste sud.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vukovar, ivan penava