Kultura

KNJIŽEVNOST: Hvaljeni autobiografski roman Édouarda Louisa "Povijest nasilja" objavljen na hrvatskom

Piše: PolitikaPlus

Autobiografski roman francuskog književnika Édouarda Louisa "Povijest nasilja", u kojemu autor rekonstruira proživljenu traumu seksualnog nasilja i njegove posljedice, objavljen je na hrvatskom u izdanju nakladnika OceanMore i najavljen kao maestralna literarna potraga za istinom koja nadilazi osobno, prodirući duboko u društvene odnose.

Kako se ističe u najavi, Louis u romanu, u pokušaju prodiranja u razloge spirale nasilja, traumu događaja ispisuje kroz nekoliko narativnih linija, u kojima se društveni odnosi zrcale u sudbinama pojedinaca od kojih svaki na svoj način odgovara na duboko ukorijenjenu nepravdu, siromaštvo, rasizam, svekoliku diskriminaciju i njihovo perpetuiranje kroz institucije moći.

Kritika je roman proglasila zapanjujuće napetim štivom u kojemu autor ne preže ni pred čime, postavljajući bolne događaje kao temelj za šire razmatranje klase, rase i individualnosti.

Nakon večere s prijateljima u pariškom restoranu na Badnjak, Édouard na putu kući susreće mladića i upušta se s njim u razgovor. Napeta i spontana igra zavođenja odvest će ih u Édouardov stan, gdje će se ljubavnički susret nizom obrata iznenada pretvoriti u dramatičnu noć u kojoj mladić Reda poseže za oružjem. Nevoljko i na nagovor prijatelja, Édouard podiže tužbu protiv zlostavljača i upada u mučne labirinte policijskog i sudskog postupka, ponovno proživljavajući nasilje.

Ono se sada nastavlja kroz vlastite riječi kojima je prisiljen uvijek iznova opisivati sve detalje kobne noći kao i riječi svih onih što prepričavaju i slažu mozaik priče pri čemu Édouard bolno spoznaje koliko je izvlašten iz vlastite istine, vlastitih suza i sjećanja. Roman je na hrvatski prevela Lea Kovacs.

Édouard Louis (rođen 1992. kao Eddy Bellegueule) odrastao je u selu Hallencourt na sjeveru Francuske. Siromaštvo, nasilje i alkoholizam s kojima se susretao u djetinjstvu glavne su teme njegova književnog rada. Prvi je u široj obitelji maturirao, a 2011. primljen je na prestižnu École Normale Supérieure u Parizu. Godine 2013. službeno je promijenio ime u Édouard Louis.

Njegov prvijenac "Raskrstimo s Eddyjem" (2014.) doživio je nesvakidašnju medijsku pozornost i brojne pohvale zbog književne iznimnosti, ali i izazvao kontroverze zbog načina prikazivanja radničke klase i vlastite obitelji. Slijede romani "Povijest nasilja" (2016.) i "Qui a tué mon père" (Tko je ubio moga oca, 2018.).

Kao angažirani pisac, koji u svojim javnim nastupima i manifestima oštro progovara o jačanju desnice i kritizira kapitalističke društvene odnose, Louis je smatran jednim od najvažnijih glasova svoje generacije u Francuskoj gdje uživa status zvijezde, a njegovi su romani dosad prevedeni na tridesetak jezika te uprizoreni na kazališnim daskama.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

roman, francuz