Kultura

ROMANI: Objavljeni novi romani za djecu Melite Rundek i Stjepana Tomaša

Piše: PolitikaPlus/Hina

ruski pobunjenici obilježili godišnjicu rušenja malezijskog zrakoplova · · · Komšić: Nije sporan Pelješki most nego morska granica s Hrvatskom · · · Zbog kiša na jugu Azije više od 200 smrtno stradalo, milijuni ljudi raseljeni · · · Poljska black metal atrakcija Mgla u rujnu u Močvari · · · T Objavljeni su novi romani istaknutih hrvatskih pisaca za djecu koji malim čitateljima nose važne poruke - "Moj tata Plavac" Melite Rundek govori o tome da ljude ne treba gledati kroz novac, a  "Dječak koji je volio ptice" Stjepana Tomaša upozorava na važnost očuvanja prirode.

Iz Mozaik knjige, koja je objavila te romane, kažu da je najteže zadovoljiti visoke standarde djece jer su oni najiskreniji i najzahtjevniji književni kritičari, no novi romani Melite Rundek i Stjepana Tomaša najbolji su dokaz kako snažne i važne životne poruke usaditi djeci na njima razumljiv način.

Melita Rundek, nagrađivana zagrebačka spisateljica u svom romanu govori o onome što se svakodnevno može čitati u rubrikama crne kronike i to kroz suprotstavljene stavove i veliki jaz između bogatih i siromašnih.

"Roman koji je inspiriran istinitim događajima na surov će način prikazati kako se društvo drugačije odnosi prema djeci različitih imovinskih stanja, ali sa snažnom porukom da ljude ne treba gledati kroz novac", ističe se u opisu knjige.

Kako se dodaje, spisateljica vjeruje da se mladima, kako bi odrasli u zdrave ljude za zdravo društvo, treba pokazati moralne uzore i oni bi se trebali poistovjećivati s dobrim i kvalitetnim ljudima koji dobro obavljaju svoj posao, takvim herojima ulice i grada.

Melita Rundek (Zagreb, 1961.) pisala je za razne časopise (Plima, Draga, Modra lasta, Prvi izbor) te za emisiju Priče za laku noć na Hrvatskom radiju. Radila je s nadarenom djecom u organizaciji Ministarstva prosvjete i športa, organizirala niz radionica kreativnog pisanja, sudjelovala u programu s prognanom djecom i u prosudbenim povjerenstvima za procjenu dječjih radova.

Neki njezini naslovi uvršteni su i u lektiru, dobitnica je nagrade Ivana Brlić-Mažuranić, za knjigu "Psima ulaz zabranjen", nagradu Mato Lovrak za knjigu "Izgubljena u ormaru" te nagradu Anto Gardaš za knjigu "Letači srebrnih krila".

Ekološka poruka u knjizi "Dječak koji je volio ptice"

Radnja romana "Dječak koji je volio ptice" Stjepana Tomaša smještena je nadomak Kopačkog rita u Baranji, a glavni likovi su učenici sedmih i osmih razreda orlovačke osnovne škole koji, nakon što saznaju da se na tom području hvataju ptice pjevice, čak i one zaštićene, odlučuju osnovati udrugu za promatranje i zaštitu ptica.

Kako je najavljeno, riječ je kriminalističkom romanu s ekološkom porukom o važnosti očuvanja flore i faune.  

Stjepan Tomaš (1947., Nova Bukovica) objavio je dosad petnaestak knjiga, pripovijedaka i romana za odrasle te knjigu drama. Pisanje za djecu započeo je radio igrama (nagrađivanim i emitiranim na tadašnjem Radio Zagrebu.

Već prvim knjigama za djecu zastupljen je u osnovnoškolskim čitankama i lektiri. Za knjigu "Dobar dan, tata" dobio jer Nagradu Grigor Vitez, a za "Guslača od marcipana" Nagradu Ivan i Josip Kozarac u Vinkovcima. Roman "Moj tata spava s anđelima / Mali ratni dnevnik" preveden je na talijanski i slovački jezik.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KNJIGE, DJECA, ROMANI